Murtersko-kornatska noć u Zagrebu

MurterKako svake godine u ljetnim mjesecima, velik broj Zagrepčana dolazi ljetovati na Murter i posjećuju jedan od naših najljepših nacionalnih parkova Kornate, Općina Murter – Kornati i lokalna Turistička zajednica odlučili su ove godine po prvi put upriličiti večeru za svoje vjerne goste ali i Murterine koji žive i rade u Zagrebu i okolici. Restoran Gastro Globus vrvio je od dobre pjesme i spize.

Zoran Jajac BisonNadaleko poznati kuhar Zoran Jajac Bison pripremio je četiri slijeda tradicionalnih jela toga kraja iz kojeg i sam potječe. Na meniju za ‘prste polizati’ našlo se predjelo – salata od dagnji, marinirane skuše s višnjama, marinirane trilje, meso kozica u limunu, pašteta od boba, pašteta od sipe, filet slanog inćuna, salata od pečenog povrća i ovčja puina s džemom od luka.

Slijedila je juha za koju je chef Bizon morao dijeliti i recept: od kornatskog sočiva (bob, slanutak, grašak, orzo, kukuruz, grah). Glavno jelo sačinjavao je odrezak tune u umaku od divljeg luka i file morskog psa i sipe na brudet, a za prilog je bila blitva s proljetnim travama i murterska crna palenta. Bizon je, na opće oduševljenje okupljenih gurmana, pripremio i desert od kornatskog raslinja – smokve, kadulje i bora čempresa.

Za ugodnu atmosferu pobrinuli su se Colentum Singersi, Oliver Jakovčev – Berekin i Marina Tomašević

N. K.

Tagged: , , , , , , , , , , , ,