Muzej Apoksiomena u Malom Lošinju

Grad Mali Lošinj i Ministarstvo kulture najavili su 30. travnja kao službeni datum svečanog otvorenja Muzeja Apoksiomena.
Apoksiomen-muzej Mali Lošinj‘Nakon gotovo 20 godina od pronalaska statue u lošinjskom podmorju i 10 godina od početka pozicioniranja Lošinja kao ‘Otoka vitalnosti’, prvenstveno polazeći od sporta, zdravlja i vitalnosti kao dijela kulturnog bogatstva arhipelaga, zaista je velika čast i privilegij pred svima vama najaviti kako će se dugoiščekivano otvorenje Muzeja Apoksiomena održati 30. travnja. To što će Apoksiomen trajno biti smješten na Lošinju je od nemjerljive važnosti za čitavu lokalnu sredinu, a uz razvoj kulturnog i zdravstvenog turizma te kroz jačanje gospodarstva i sinergiju sa stanovnicima i turističkim subjektima, stvoreni su svi preduvjeti za razvoj cjelogodišnjeg turizma što je i prvotni cilj Grada i Turističke zajednice Grada Malog Lošinja’, ponosno je izjavio gradonačelnik Gari Cappelli.

Ministar turizma Anton Kliman ukazao je na važnost povratka i značaj Apoksiomena na ukupnu turističku ponudu otoka vitalnosti, koja će svojim turistima, između ostalog, ponuditi i ‘Apoksiomenovu antičku kuhinju’, kao jedinstvenu destinacijsku ponudu.

‘Baš kao što kvalitetan turizam ne možemo zamisliti bez kulture, tako niti kulturu u njezinoj materijalnoj i nematerijalnoj pojavnosti ne možemo kvalitetno i održivo obnavljati i razvijati bez turizma. Destinacije moraju stvarati i razvijati dodatne motive, odnosno iskoristiti postojeće vrijednosti za stvaranje novih proizvoda koji turistima mogu biti zanimljivi tijekom čitave godine jer ćemo samo tako održati, odnosno dodatno pojačati konkurentnost turizma naše zemlje. Kulturni turizam definitivno je proizvod koji predstavlja jedan od temelja budućeg snažnijeg razvoja turizma te u je u Strategiji razvoja turizma do 2020. godine i prepoznat kao jedan od ključnih proizvoda za budući razvoj, a ovaj muzej apsolutno je izvrstan primjer obogaćivanja naše ponude te razlog dolaska turista i izvan ljetnih mjeseci na Lošinj’, smatra ministar turizma Anton Kliman.

Apoksiomen-kipOsim turističkog segmenta unaprjeđenja lošinjske ponude, o neizostavnom kulturnom segmentu ponude  ministar kulture Zlatko Hasanbegović izjavio je kako Apoksiomena cijeni kao vrijedan i znameniti pronalazak, te ujedno jedan od kompleksnijih konzervatorsko restauratorskih projekata.

Nakon devet godina velikog putovanja u sklopu kojeg je privremeno boravio u Arheološkom muzeju u Zagrebu i Osijeku, Muzeju antičkog stakla u Zadru, Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja u Rijeci, Etnografskom muzeju Split, Muzeju i galeriji Grada Ljubljane, palači Riccardi u Firenzi, Musee de Louvre u Parizu, British Museumu u Londonu, a zatim i Paul Getty muzeju u Los Angelesu, grčki se velikan odlučio vratiti natrag Lošinjanima, i to u Muzej Apoksiomena.

Antički brončani kip atleta, visok 192 cm, pronađen 1997., a izvađen iz podmorja između otočića Vele Orjule i otoka Lošinja još 27. travnja 1999. godine, jedina je za sada pronađena velika bronca na istočnoj obali Jadrana. Tri godine prije izranjanja slučajno ga je otkrio sportski ronilac i amater fotograf iz Belgije, Rene Wauters, na dubini od 45 metara. Kip predstavlja atleta, mladog sportaša u trenutku dok čisti strigil (strugaljka) kojim je sa svoga tijela sastrugao ulje, prašinu i znoj nakon natjecanja. Tijekom restauracije, istraživanjem materijala i stila izrade kip je datiran u 2.-1. st. pr. Kr., a prototip na temelju kojega je izrađen, znatno je stariji, iz sredine 4. st. pr. Kr. Od osam do sada poznatih varijacija prototipa Apoksiomena, lošinjski je kip najcjelovitiji i najsačuvaniji.

Projekt rekonstrukcije Palače Kvarner za Muzej Apoksiomena izveden je temeljem prvonagrađenog idejnog rješenja arhitektonskog biroa Randić – Turato.

M. L.


Apoksiomen
Lošinjski Apoksiomen u British Museumu

Tagged: , , , , , , , , ,