Nagrada Booker bugarskom piscu Georgiju Gospodinovu

Dobitnici prestižne Međunarodne nagrade Booker su najprevođeniji bugarski pisac Georgi Gospodinov i njegova engleska prevoditeljica Angela Rodel za sjajan, originalan roman ‘Vremensko utočište’.Roman je u nas izdala Fraktura, a na hrvatski ga je prevela Ksenija Banović.

Međunarodna nagrada Booker dodjeljuje se od 2005. godine za najbolje književno djelo prevedeno na engleski jezik i objavljeno u Ujedinjenom Kraljevstvu i Irskoj, a Georgi Gospodinov prvi je bugarski dobitnik nagrade. Novčanu nagradu od 50.000 funti podijelit će s prevoditeljicom Angelom Rodel, koja je na engleski prevela i njegovu ‘Fiziku tuge’.

Frakturina urednica Sanja Jovičić o knjizi ‘Vremensko utočište’ napisala je sljedeće: ‘U briljantno inventivnom romanu ‘Vremensko utočište’, svom tour de forceu, nagrađivani bugarski pisac Georgi Gospodinov propituje osobno i političko biće pozivajući nas da pogledamo u zavodljivo zrcalo sjećanja. Velika priča o vremenskim utočištima koja gradimo onda kada je budućnost otkazana, a sadašnjost nam nije više dom.’.

L. B. / Foto: Fraktura


Tagged: , , , , , , , , , ,