Mađarski pisac László Krasznahorkai na 18. FEKP-u

Istaknuti mađarski pisac László Krasznahorkai, smatran jednim od najvećih književnika današnjice, gostovao je u Zagrebu, gdje je u sklopu 18. Festivala europske kratke priče (FEKP) u Kaptol Boutique Cinema predstavio svoju novelu ‘Uvijek za Homerom’, nastalu kao rezultat njegova putovanja Dalmacijom.Pisac čije je ključno obilježje ukidanje interpunkcijskog znaka točke, koju smatra umjetnom granicom između rečenica, dobitnik je niza mađarskih i međunarodnih književnih priznanja, među kojima je i nagrada Man Booker International (2015.).

Poznat je po zahtjevnim postmodernističkim romanima u kojima se bavi distopijskim i melankoličnim temama, koji su mu donijeli epitete majstora apokalipse, velikana nadrealnog vizionarstva i filozofskog utemeljitelja našega svijeta ‘koji ispostavlja račun često apsurdnoj stvarnosti i ismijava je’.

Njegova novela ‘Uvijek za Homerom’, koju su zajednički objavili Multimedijalni institut/MaMa i Kulturtreger/Booksa, najavljena je kao triptih književnosti, slikarstva i glazbe inspiriran mediteranskim pejzažom, crtežima berlinskog slikara Maxa Neumanna i glazbom newyorškog bubnjara Elija Keszlera. Upravo je glazbom i počeo susret s autorom u Kaptol Boutique Cinema u četvrtak, praćen snimkom čitanja Patty Smith odlomka iz priče Lászla Krasznohorkaija.

Knjiga je nastala nakon što je pisac 2016. godine, na poziv svojih hrvatskih izdavača iz Multimedijalnog instituta posjetio Dubrovnik, Korčulu, Mljet i Split. Danas, kako sam kaže, živi na relaciji Kyoto-Berlin-New York-Beč-Trst-Budimpešta, pišući romane koje kritika naziva ‘spojem proročanstva i pretkazanja’, hvaleći ga zbog njegove specifične poetike i književnog stila koji mu je donio brojne književne nagrade. Njegove se knjige odlikuju beskonačnim rečenicama u kojima bez oslanjanja na ustaljenu interpunkciju razvija specifičnu poetiku kojoj je bit sam jezik.

Između ostaloga, 2004. je nagrađen najvišim mađarskim državnim priznanjem za književno umjetničko stvaralaštvo, nagradom Kossuth; 2014. je dobio prestižnu nagradu America Award za doprinos književnosti, a dvije godine zaredom (2013. i 2014.) njegova američka izdanja nagrađena su kao najbolji i najznačajniji prijevodi književnosti na engleski jezik.

László Krasznahorkai perjanica je ovogodišnjeg Festivala europske kratke priče (FEKP), čije se 18. izdanje održava u Zagrebu i Rijeci od 2. do 7. lipnja na temu ‘Homo Narrans’ o ljudskoj potrebi za pričanjem priča. O tome, kroz niz susreta s čitateljima, promocija knjiga, čitanja i radionice, govorilo je tridesetak istaknutih inozemnih i domaćih književnika s pet kontinenata.

Hina / Foto: Moderna vremenaFestival europske kratke priče postao punoljetan

Tagged: , , , , , , ,