Nagrada Zvonimir Milčec uručena Peri Kvesiću

Na prigodnoj svečanosti u kafiću K und K, kojeg je Milčec otvorio 1995. godine za ljubitelje kulture, književnosti i Zagreba, Peri Kvesiću uručena je Književna nagrada Zvonimir Milčec za urbanu književnost. Ovu nagradu ustanovili su Gornjogradski književni festival i obitelj Milčec, a ove je godine dodijeljena prvi put.alojz-majetic-pero-kvesic-i-marijan-grakalicPeri Kvesiću nagradu je uručio književnik Alojz Majetić, dugogodišnji Milčecov prijatelj. Rekao je kako bi o Milčecu i Zagrebu mogao pričati danima te kako je zaslužuju svi, naime i Kvesić i Milčec i Zagreb. Marijan Grakalić, voditelj Gornjogradskog festivala, istaknuo je kako se uručenjem nagrade Peri Kvesiću ispravljaju neki prijašnji propusti naše književne situacije jer je Kvesić značajan generacijski i zagrebački autor.

Kvesić se u svojoj zahvali osvrnuo na to kako mu je ovo druga i posebno važna književna nagrada, te da je ranije bio nagrađen za književnost samo nagradom 7. Sekretara SKOJ-a.

Književna nagrada Zvonimir Milčec, osim priznanja kojeg pisci dodjeljuju piscima, sastoji se od skulpture lule Zvonimira Milčeca koju je napravio akademski kipar Alen Novoselec, skulpture ‘Oskarovka’ akademskog kipara Petra Hranuellija i prigodne diplome. Ujedno, ona je izraz i zajedništva umjetnika koji vole Zagreb i pisanu riječ.

M. G. / Foto: Lili Koci


4-gornjogradski-knjizevni-festival
4. Gornjogradski književni festival

Tagged: , , , , , , , , , ,