Nagrade 15. Gumbekovih dana

Nagrade 15. Gumbekovih dana dodijeljene su u Histrionskom domu u Zagrebu, a dodijelili su ih Zlatko Vitez, umjetnički ravnatelj GD Histrion i Gumbekova kćer Marta Crnobrnja, likovna umjetnica i scenografkinja.Ocjenjivački sud 15. Gumbekovih dana (kritičar Tomislav Kurelec, predsjednik; likovna umjetnica i scenografkinja Marta Crnobrnja i predstavnik publike Branko Babac) kao posebnu vrijednost festivala ističu brojnost predstava koje je pokrenula Glumačka družina Histrion iz Zagreba.

Cilj je sačuvati elemente kabaretskog kazališnog izraza u vremenu koje mu nije bilo sklono. To pokazuje da elementi kabareta mogu obogatiti i suvremeni kazališni izraz, a tako oživljena baština čuva na najbolji način uspomenu na velikog, a ponekad i usamljenog vrhunskog kabaretmajstora Mladena Crnobrnju Gumbeka, inače i jednog od najvećih komičara hrvatskog kazališta.

Također je veliko zadovoljstvo i to što je kabaretski izraz uspješno korišten i u stvaranju predstava za mladu publiku kojoj će na iznimno zabavan način približiti kabaretsku tradiciju, a uz to ostvariti i predstave koje će posebice zbog tog elementa kabareta biti podjednako zanimljive i odrasloj publici. ‘Zato posebno priznanje dodjeljujemo Kazalištu Prijatelj iz Zagreba za predstavu ‘Hrvatske vile i vještice’ autora i redatelja Hrvoja Zalara koji (i kao izvođač) tom originalnom prikazu naše narodne baštine udahnuo emocije koje osvajaju mladu publiku, dok su glumice Anja Đurinović Rakočević i Vini Jurčić vrsnim interpretacijama oslonjenim na kabaretski stil temu začinile s elementima satire i ironije koje privlače odrasle gledatelje’, navodi se u obrazloženju žirija.

Posebno priznanje zaslužio je i Gordan Marijanović za otvaranje puteva u stvaranju kabareta današnjice koje je pokazao dojmljivim tumačenjem neobičnog tinejdžera u predstavi’ Anton Žic baba i harmonika’ autora i redatelja Damira Mađarića u izvedbi Kazališta Oberon Koprivnica i Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića, Osijek.

Nagradu za mušku ulogu dobiva Borna Galinović koji kao jedini interpret izvanredno igra devet različitih uloga u žestokoj satiri Glumačke družine Histrion Mala zemlja za veliko platno autora i redatelja Ivana-Gorana Viteza. Groteskno kritička slika prilika u suvremenoj hrvatskoj kinematografiji zahvaljujući njegovoj vrlo uspješnoj glumačkoj izvedbi i komunikaciji s gledateljima veliki je doprinos ostvarenju suvremenog kabareta.

Nagradu za najbolju glumicu dobiva Dajana Čuljak za ulogu komunikacijske stručnjakinje Ines u ‘Kriznom stožeru’ autora Rone Žulj i Mirana Kurspahića u režiji Mirana Kurspahića i izvedbi Kazališne družine Rebel.

U toj je ulozi izvanredno uvjerljivo ostvarila promjene mlade, obrazovane žene u različitim dramatičnim okolnostima koje su ugrozile današnju hrvatsku metropolu.

Nagradu za najbolju predstavu dobiva Kazališna družina Rebel za ‘Krizni stožer’ autora Rone Žulj i Mirana Kurspahića u režiji Mirana Kurspahića, fascinantnu izvedbu koja preciznim i dramaturški u svakom detalju osmišljenim tekstom, a isto tako i efektnom režijom preciznog ritma uvlači gledatelja u kompleksnu sliku Zagreba u vremenu pandemije, potresa i sljedeće katastrofe. Taj tekst o četvero prijatelja koji se nađu zarobljeni u jednom stanu, koji ide od izvanredne slike svakodnevice do drame međusobnih odnosa, a koji eksplodiraju pod prisilom vanjskih okolnosti omogućio je ne samo Dajani Čuljak nego i njezinim sjajnim partnerima Svenu Jakiru, Domagoju Jankoviću i Iskri Jirsak ostvarenje vrhunskih glumačkih kreacija koje su jednako impresivne u prikazu svakodnevice, povremene satire postojećeg stanja (u kojoj ima i elemenata kabareta) kao i u postupnom prelasku u dojmljivu fantastiku koja navješćuje nove prijetnje.

‘Za izniman doprinos oživljavanju kabareta i preko granica kazališta nagrađujemo jednog od najpopularnijih i najboljih radijskih i televizijskih voditelja i novinara Voju Šiljka. Izrazito duhovit, virtuoz u korištenju komičnih detalja Vojo Šiljak je već u prvom hrvatskom talk showu Mali noćni razgovori početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća pokazao izrazitu sklonost kabaretskom stilu vođenja razgovora, a to je bila odlika i velikog broja njegovih radijskih emisija na Radio Zagrebu i Hrvatskom radiju sve do emisije Ulicama kružim ne bih li se sreo. A i danas je gotovo svako njegovo pojavljivanje u medijima i na sceni vrhunski kabaretski nastup koji oduševljava publiku’, obrazložio je žiri nagradu Voji Šiljku.

A. P. / Foto: Histrion


Tagged: , , , , , , , , ,