Nagrade Najhistrion za 2020. i 2021. godinu

U Histrionskom domu u Zagrebu održana je dodjela nagrade Najhistrion za 2020. i 2021. godinu. Najhistrioni su Vanda Winter, Damir Lončar i Zlatko Vitez, koji nije mogao nazočiti dodjeli, ali je umjesto njega nagradu primio sin Ivan Goran Vitez.Dodjelu je vodila i nagrade dodijelila glumica Ana Herceg Majhenić, a publiku je na kraju nastupom počastila Gabi Novak u pratnji Matije Dedića.

Nagrada Najhistrion dodjeljuje se od 1993. godine. Nagrađuje najzaslužnije pojedince s najboljim histrionskim (glumačkim, redateljskim, glazbenim, scenografskim i inim kazališnim) ostvarenjima u protekloj godini.

U 2020. godini (zbog pandemije) Nagrada nije dodijeljena pa je ocjenjivačkim sudom za 2020. i 2021. godinu predsjedala Ana Majhenić Herceg, a članovi su bili Zoran Mužić, redatelj i Enes Hodžić, v. d. ravnatelja Centra za kulturu Histrionski dom.

Tijekom 2020. godine Glumačka družina Histrion izvela je tri premijerna naslova: ‘Mačak u vreći’, Georgesa Feydeaua i redatelja Damira Lončara, ‘Gle, kako dan lijepo počinje’, Zvonimira Bajsića i redatelja Zorana Mužića te ‘Na parove razbroj’s’, Petera Quiltera i redatelja Ivana Gorana Viteza.

U 2021. godini uslijedile su premijere, u svibnju praizvedba satiričnog kabarea Miroslava Krleže i Zlatka Viteza ‘Evropa za nas ima štrik’, redatelja Zlatka Viteza; u srpnju, također, praizvedba Nine Škrabea ‘Stoka sitnog zuba’, redatelja Zorana Mužića i u studenome ‘Bila je to ševa’, Ephraima Kishona i redateljice Lee Anastazije Fleger.

Nagradom Najhistrion za 2020. i 2021. godinu nagrađeni su: Vanda Winter, Damir Lončar i Zlatko Vitez (obrazloženja žirija).

Vanda Winter za vrhunske glumačke transformacije u predstavama ‘Stoka sitnog zuba’, Nine Škrabea i redatelja Zorana Mužića, za ulogu Anđelke Capak te u predstavi ‘Bila je to ševa’, Ephraima Kishona i redateljice Lee Anastazije Fleger za uloge Julije, Dadilje Dade i Lukrecije. Vanda se istaknula kad odlična komičarka te pokazala široki spektar svog talenta vješto i šarmantno prelazeći iz uloge u ulogu, čineći svaku od njih živom i punokrvnom osobom na sceni.

Damir Lončar nagrađen je za režiju Feydeauove predstave ‘Mačak u vreći’ i ulogu načelnika Martina Kukučke u predstavi ‘Stoka sitnog zuba’ Nine Škrabea i redatelja Zorana Mužića. Lončar je kazališna osoba par excellence, neizmjernog talenta i znanja te scenskog šarma. Dugogodišnji je Histrion, izrazito vješt i kao redatelj i kao glumac, koji uvijek donosi lakoću scenske igre, zavidnu glumačku vještinu te precizan osjećaj za komičnost situacije.

Zlatko Vitez nagrađen je za autorski projekt – glumačku izvedbu, režiju, dramaturgiju i scenografiju predstave ‘Evropa za nas ima štrik’, kojom doseže vrhunac svog umjetničkog djelovanja. Pomno birajući tekstove kojima se bavi čitav život, iskazao se i kao vješt dramaturg. Oblačeći ih u scensku maštu i kao izvrstan redatelj, ali i kao interpret, pokazavši poštovanje i odanost velikom piscu Krleži.

Rijetko u suvremenom kazalištu možemo vidjeti tako izvrsnu ulogu kakvu je u ovom satiričnom kabareu ostvario Zlatko Vitez. Od početka do kraja izvrsno osmišljene predstave bazirane na ‘Baladama Petrice Kerempuha’ te na drugim djelima Miroslava Krleže, glumac i Histrion Zlatko Vitez pokazuje maestralnu dubinu glumačkog umijeća, vještinu i snagu glumačkog zanata te karizmu glumca samoga na sceni. Vitez zadivljujuće potresno i snažno, nježno i strastveno govori, glumi, svira i pjeva najzahtjevnije moguće stihove pokazujući glumačku i govornu preciznost te emociju zbog koje ga publika nagrađuje dugotrajnim ovacijama.

A. P.


Tagged: , , , , , ,