Najbolje od Dokukino KIC repertoara

U tijeku kampanje za mjere doku-izolacije posvećene olakšavanju života za vrijeme pandemije uz 20 potpuno besplatnih naslova na platformi volimdokumentarce.net, Restart pokreće novu akciju pokušaja očuvanja ne samo javnog nego i mentalnog zdravlja – ovoga puta s izborom najboljeg s repertoara zagrebačkog Dokukina KIC s novim naslovima iz tjedna u tjedan.

Svoj virtualni rad Dokukino započinje s tri među svojom publikom vrlo popularna naslova, od kojih se ističe biografski dox ‘Ptica na žici’, snimljen tijekom europske turneje Leonarda Cohena iz 1972. kada je ovaj legendarni pjesnik i kantautor bio na početku svojih tridesetih, ali s već postignutim kultnim statusom među ljubiteljima njegova specifičnog izričaja melankoličnog folk šansonijera.

Iako je redatelj Tony Palmer film dovršio 1974., Cohen je odlučio stopirati njegovo prikazivanje, smatrajući ga previše kontroverznim. Gotovo četrdeset godina vjerovalo se da je original trajno izgubljen, sve dok ga menadžer Franka Zappe nije slučajno pronašao.

Ovaj film neočekivane ljepote i nikad dosad viđenih materijala, koji će oduševiti ne samo zagrižene ljubitelje Cohenova lika i djela, već i one manje upoznate, bit će dostupan na 48 sati potpuno besplatno počevši od srijede, 8. travnja, a nakon toga moći će se pogledati uz minimalnu naknadu.

 

Na platformi je dostupan još jedan intrigantni biografski dox – ‘Stieg Larsson – Čovjek koji se igrao s vatrom’ o švedskom novinaru i istraživaču najpoznatijem kao autoru bestselerske trilogije ‘Milenium’. Trilogija je svjetsku popularnost dobila tek nakon Larssonove prerane smrti u 51. godini, dok je istovremeno potpuno zanemareno sjećanje na njegovu životnu misiju – rad na praćenju i prokazivanju različitih neonacističkih i ekstremističkih desničarskih organizacija, ne samo u Švedskoj već i čitavoj Europi.

 

Uz minimalnu naknadu pogledajte i film ‘Carmine Street Guitars’. Ova šarmantna i dirljiva posveta rock ikonografiji donosi priču o malenom glazbenom dućanu koji se u srcu Greenwich Villagea opire sveprisutnoj gentrifikaciji. U filmu se pojavljuje i legendarni Jim Jarmusch na čiju je inicijativu došlo do snimanja dokumentarca.

Na platformi volimdokumentarce.net još uvijek je dostupno 20 potpuno besplatnih naslova kao i stotinjak tematski i žanrovski raznolikih filmova dostupnih uz minimalnu naknadu.

I. S.


Tagged: , , , , , , ,