Najbolji austrijski sommelier Suwi Zlatic u Umagu

Hrvatski sommelier klub je u Umagu, u sklopu programa Istria Gourmet Festivala, organizirao Masterclass na temu ‘Istrian wines vs. Austrian wines’. Radionicu je vodio istaknuti austrijski sommelier Suwi Zlatic, vlasnik titule najboljeg austrijskog sommeliera za razdoblje od 2014.-2017., Ambassadeur du champagne 2016. i jedan od najboljih europskih stručnjaka za sake.Zlatic je ljubiteljima vina govorio o porijeklu pojedinog vina, utjecaju različitih uvjeta uzgoja grožđa na kvalitetu vina, stilistici, ali i kulturološkim razlikama uživanja u hrani i piću. S obzirom na to da su među polaznicima bili vrsni poznavatelji vina i vinari, i oni su Zlatica upoznali s načinom na koji oni proizvode svoje najbolje primjerke.

Polaznici radionice kušali su i uspoređivali austrijska i hrvatska vina podijeljena u šest kategorija: pjenušci, malvazije, bijeli sauvignon, TBA, odnosno desertna vina i kupaži, a hrvatski teran komparirao se s austrijskim zweigeltom.

Pojašnjavajući navike ispijanja vina te ističući razliku između austrijskih i hrvatskih vina, poznati sommelier istaknuo je kako je, ‘Austrija baš kao i Hrvatska vrlo egzotična na svjetskoj karti vina, a Francuzi ti koji najveću pažnju posvećuju upravo harmoniji okusa hrane i vina. Poanta nije odlučiti koja su vina bolja nego ih usporediti i uživati u svim njihovim jedinstvenim karakteristikama’, zaključio je Zlatic.

Već osam godina, Istria Gourmet Festival upotpunjuje umaški teniski event gostovanjima biranih partnera među istarskim restoranima, vinarima i maslinarima. Gdje uživati nakon tenisa u festivalskoj zoni nije lako odabrati – od fine dining ambijenta Istria Gourmet Restorana by Zigante s biranom gourmet ponudom, uz modernu viziju tradicionalnih specijaliteta istarske kuhinje u Našoj kužini by LF restoran, do ležernog ambijenta Taste Istria zone s bogatom wine & gourmet ponudom na više od 30 degustacijskih punktova. I ove su se godine održavale nezaobilazne Skrivene čari istarskih vina, vinske degustacije za koje se već tradicionalno tražila ulaznica više.

M. M.


Tagged: , , , , , , , , , ,