Najbolji domaći krimići: Hrvoje Šalković i Josip Mlakić

Najboljim domaćim krimićem po izboru publike proglašen je na Zagreb Book Festivalu roman ‘Valcer protiv Eintrachta’ autora Hrvoja Šalkovića, a roman Josipa Mlakića ‘Božji gnjev’ proglašen je najboljim krimi romanom po izboru žirija.

Valcer protiv Eintrachta - Hrvoje ŠalkovićZa nagradu vrijednu 75.000 kuna Šalković je odabran online glasovanjem među osam romana objavljenih u proteklih godinu dana u sklopu biblioteke Balkan Noir. Biblioteku koja objavljuje kriminalističke romane iz pera hrvatskih (ili regionalnih) autora pokrenuo je prošlog ljeta 24sata u suradnji s nekoliko velikih izdavača, Algoritmom, Nakladom Ljevak, V.B.Z.-om, Frakturom i Mozaikom knjiga. Nagradu su osigurali tvrtke Podravka i Styria.

Pobjednika je na posebnoj svečanosti u sklopu Zagreb Book Festivala (ZBF) u Muzeju za umjetnost i obrt proglasila Marinka Akrap iz Podravke, koja je istaknula kako joj je iznimno drago što dolazi iz tvrtke koja i u teškim vremenima nastavlja cijeniti i podržavati kulturu.

Roman ‘Valcer protiv Eintrachta’, objavljen u izdanju Naklade Ljevak, kriminalistički je roman i napeta utrka s vremenom u lovu na psihopatskog ubojicu koji počinje u Zagrebu, a završava u egzotičnom Phuketu.

Hrvoje Šalković (1973.) dosad je objavio osam romana i dvije zbirke kratkih priča. Dobitnik je književne nagrade VBZ 2006., te finalist književne nagrade Kiklop 2007. Šalković je istaknuo kako mu je to druga nagrada dosad, a ‘napisao sam ukupno deset knjiga’. ‘Prva je bila nagrada žirija, no ova je nagrada publike, što mi je posebna čast i to zato što su uz mene u konkurenciji bili doista snažni autori’, kazao je.

Josip Mlakić-Božji gnjev i Svježe obojenoJosip Mlakić (1964.) nagrađivani je bosanskohercegovački pisac, autor niza romana i zbirki kratkih priča, te filmskih scenarija. Roman ‘Božji gnjev’ objavio je nakladnik Fraktura a riječ je o kombinaciji ratne drame i kriminalističke priče ispričane introspektivnim književnim jezikom. Nagradu vrijednu 20.000 kuna Mlakiću je uručio zamjenik glavnog urednika 24sata, Alen Galović, koji je kazao kako je riječ o ‘izuzetnom piscu i izuzetno dragom čovjeku kojemu je nagradu donio fenomenalan roman’.

Za nagrade su se još natjecali romani ‘Pouzdan izvor’ Merite Arslani, ‘Mima i kvadratura duga’ Želimira Periša, ‘Vršenje dužnosti’ Emira Imamovića Pirketa, ‘Crveno pile’ Pavla Pavličića, ‘Devet’ Andreja Nikolaidisa i ‘Propali kongres’ Gorana Tribusona.

O biblioteci je uoči proglašenja u razgovoru s urednikom i književnikom Ivanom Sršenom govorio istaknuti ‘noirovski’ autor Pavao Pavličić, koji je kazao kako je riječ o inicijativi koja obogaćuje hrvatsku književnost.
‘Ta biblioteka pokazuje da imamo dobre pisce koji mogu i znaju pisati krimiće’, kazao je Pavličić.

N. L. / Hina


Pročitajte još:

Hrvoje Šalković-Valcer protiv Eintrachta Hrvoje Šalković: Valcer protiv Eintrachta
Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,