Najhistrioni: Dajana Čuljak i Zlatko Ožbolt

U Centru za kulturu Histrionski dom u Zagrebu upriličena je dodjela nagrade Najhistrion za 2022. godinu.Nagrada je utemeljena 1993. godine na inicijativu Miljenka Mitrovića, uglednog kolumnista Večernjeg lista.

Ocjenjivački sud činili su, uz Mitrovića, Ankica Dobrić, glumica i Najhistrionka i Zlatko Vitez u svojstvu umjetničkog i organizacijskog ravnatelja Glumačke družine Histrion.

Najhistrionka za 2022. godinu je Dajana Čuljak. Iako joj je uloga Rože u histrionskoj predstavi ‘Svoga tela gospodar’ tek druga ostvarena u histrionskoj družini, odglumila ju je jednom riječju – maestralno. Za ulogu Rože već je nagrađena Bobijevom nagradom na 11. Bobijevim danima smijeha, a prije nešto više od tri tjedna za istu je ulogu proglašena i najboljom glumicom hrvatskog glumišta za proteklu godinu.

Dobitnik nagrade Najhistrion za 2022. godinu Zlatko Ožbolt histrionski je doajen. Na histrionske daske koje život znače zakoračio je još 1987. godine. Do danas je glumio u čak 12 histrionskih uspješnica. Njegov je profesionalni odnos prema poslu uvijek bio primjeren, a uloge bez iznimke zapažene, no ove godine zablistao je u punom smislu te riječi u ulozi Jure Brezovića – Amerikanca u predstavi ‘Svoga tela gospodar’.

Nakon dodjele nagrada, histrionska publika mogla je uživati u predstavi ‘Svoga tela gospodar’ Slavka Kolara u režiji Damira Lončara.

A. P. / Foto: Histrion


Tagged: , , , , , ,