Najuspješnija Vinistrina premijera malvazije

U organizaciji udruge Vinistra i Udruženja vinarstva, u Hotelu Esplanade Zagreb, održano je šesto po redu en primeur kušanje mladih malvazija berbe 2016. Preko pedeset istarskih vinara, proizvođača vina malvazije istarske, predstavilo je svoje proizvode, a pridružili su im se i proizvođači žlahtine.Nikola Benvenuti, predsjednik Vinistre, naglasio je kako je berba 2016. godine za istarske vinare bila vrlo uspješna te da će vina biti kvalitetna i zanimljiva. Istarska vina berbe 2016. bit će strukturirana, svježa i nešto više aromatična nego što su to bila vina iz berbe 2015., dodao je Benvenuti.

Istarsku berbu malvazije predstavio je Sandi Paris iz Hrvatskog sommelier kluba, istaknuvši kako je 2016. godina za malvaziju istarsku bila meteorološki vrlo povoljna godina, relativno sušna, ali i dovoljno kišna u određenom periodu ljeta kada je lozi to bilo najpotrebnije, te dodao: ‘Dozrijevanje je započelo uobičajeno, berba je također bila redovita (sredinom rujna). Vina su okarakterizirana tipičnim bojama za malvaziju istarsku (svijetlo žuta sa zelenkastim odsjajima). Intenzivnih i izraženih voćnih mirisa: jabuka, kruška, breskva, zrelo voće, tropsko voće. Okusno, malvazije iz berbe 2016 harmonična su i skladna vina. Udio šećera u grožđu nešto je malo povišen, što znači da imamo strukturno puna vina. Malvazija istarska berbe 2016. izražene je voćnosti, prepoznatljivih boja i okusno uravnotežena. Možemo zaključiti da je berba 2016. bila sjajna i da uživamo u vinima koja su okom, nosom i okusom fantastična’.

L. D.


5. En primeur kušanje malvazija
Tagged: , , , , , , , , , , , ,