Naklada Ljevak: Sve o Anne Frank

Životna priča Anne Frank, s odgovorima na često postavljana pitanja i prekrasnim ilustracijama Hucka Scarryja.
Opremljena velikim brojem originalnih fotografija i umjetničkih ilustracija, ‘Sve o Anne Frank’ nefikcionalna je knjiga za djecu i mlade koja donosi životnu priču Anne Frank od njezina rođenja 1929. u Frankfurtu do smrti u koncentracijskom logoru Bergen-Belsen početkom 1945. godine. Knjiga se temelji na dnevniku Anne Frank, sačuvanoj korespondenciji, iskazima svjedoka i rezultatima istraživanja, ali donosi i mnoštvo dosad neobjavljenih povijesnih materijala.

Knjiga koja je dobila certifikat Zaklade Anne Frank i brojnih knjižnica i udruga koje se bave poticanjem čitanja kod djece i mladih, stavlja Anninu priču u širi povijesni kontekst, a svojom interaktivnom koncepcijom paralelno s pričom Anne Frank daje i brojna objašnjenja povijesnih pojmova, događaja i stvarnih ličnosti.

Autori su u njoj pokušali odgovoriti na pitanja što ih djeca i mladi postavljaju prilikom posjeta Kući Anne Frank (npr. Zašto je Hitler mrzio Židove? Gdje leže uzroci holokausta? Tko je izdao Anne? Je li ljudima koji su se skrivali bilo dosadno?) i ujedno upozoriti mlade ljude na opasnosti koje nosi antisemitizam, rasizam, diskriminacija i ukazati im na važnost slobode, jednakih prava i demokracije.

Knjigu je osmislila Zaklada Anne Frank koja je osnovana 1957. godine u suradnji s Ottom Frankom, Anninim ocem. Zaklada je posvećena očuvanju zgrade u Prinsengrachtu 263 u Amsterdamu, gdje su se obitelj Frank i drugi skrivali tijekom Drugog svjetskog rata. Od 1960. godine zgrada, poznata kao Kuća Anne Frank, otvorena je za javnost kao muzej. Uz Pieta van Leddena, suautor knjige je Menno Metselaar koji radi u Kući Anne Frank od 1990. i koji je tijekom godina opširno pisao o njoj, njezinu dnevniku i tajnom skrovištu za različite dobne skupine, doprinoseći izradi raznih publikacija, putujućih izložbi i obrazovnih materijala.

Obitelj Frank na Merwedepleinu, 1941.

‘Sutradan ujutro Anne majka budi već u pola šest. Mora obući što je više odjeće moguće. Naime, vani ne smiju hodati s koferima jer će to pobuditi sumnju. Anne svašta oblači: dvije košulje, dvoje hlače, jednu haljinu i jednu suknju. Strašno joj je vruće, a vani je sparno i kišovito.

Anne mora ostaviti Moortje jer mačka ne smije poći s njima. Ostavljaju pismo susjedima u kojemu ih mole da se pobrinu za mačku. Annina majka također ostavlja papirić s adresom u Maastrichtu. Obitelj Frank nada se da će ljudi misliti da su preko Maastrichta pobjegli u Švicarsku.

U pola osam Miep Gies dolazi po Margot. Margot je s jakne skinula žutu židovsku zvijezdu te na biciklu odlazi zajedno s Miep. Otto, Edith i Anne odlaze ubrzo nakon njih. U torbama još nose razne stvari. Samo da ih nitko ne zaustavi…
Tek dok s ocem i majkom hoda po ulici, Anne saznaje kamo idu. Skrovište se nalazi u očevoj firmi! Stižu onamo nakon sat vremena hodanja. Miep ih već čeka i otvara vrata. Ulaze unutra mokri do kože i znojni.’

(odlomak iz knjige)

N. L.


Tagged: , , , , , , , , , ,