Naknadna financijska potpora Mani Gotovac

Poznatoj spisateljici i dramaturginji odlukom Ministarstva kulture dodijeljeno je 42.000 kuna, a književniku Borisu Gregoriću 21.000 kuna.
Mani GotovacMinistarstvo kulture objavilo je 18. prosinca Rezultate Javnoga poziva za dodjelu potpora za poticanje književnoga stvaralaštva u 2014., kako je to činilo i ranijih godina. Piscima i prevoditeljima (njih 66) dodijeljeno je proračunskih 1.848.000 kuna što je nešto više nego lani i što je svakako za pohvalu.

No, u sjeni predblagdanske atmosfere mnogima je promakla druga objava od 23. prosinca na web stranicama ministarstva u kojoj su naknadno dodana još dva autora koja, prema njihovu mišljenju, zaslužuju financijsku potporu. Prva je Mani Gotovac kojoj je za prozno djelo ‘Samo da razgovaramo’ dodijeljeno 42.000 kuna polugodišnje potpore, a drugi je Boris Gregorić, koji je za svoje kratke proze ‘Kiwi br. 27’ dobio 21.000 kuna tromjesečne potpore.

Obrazloženje koje je potpisao pomoćnik ministrice kulture Vladimir Stojsavljević svelo se samo na dvije rečenice: ‘Iz tehničkih razloga tijekom prve objave rezultata Javnog poziva za dodjelu potpora za poticanje književnoga stvaralaštva izostavljena su dva autora. Ispričavamo se autorima i javnosti zbog ovoga propusta.’

Krajnji rezultat je sljedeći: za 68 autora osigurana su sredstva u ukupnom iznosu od 1.911.000 kuna (ukoliko ne bude novih dodavanja).

M. T.

Tagged: , , , , , , , , , , , , ,