Nakon 20 godina: Darko Rundek – ApoCalypso

Ove godine obilježava se točno 20 godina od kada je Darko Rundek objavio legendarni ‘Apokalipso’ – album koji je hvalila i publika i kritika te koji je osvojio pet Porina i četiri Crna mačka. Za 20. rođendan toga epohalnog, njegova prvog solo albuma, Rundek i Dancing Bear udružili su snage kako bi ‘Apokalipso’ bio ponovno objavljen u specijalnom obljetničkom ruhu naslovljenom ‘ApoCalypso’.Remasteriran i udružen s do sada nikada objavljenim albumom grupe Haustor ‘Dovitljivi mali čudaci’, ‘ApoCalypso’ u petak, 9. lipnja upakiran u dvostruki vinil (‘ApoCalypso’ + Haustor ‘Dovitljivi mali čudaci’) te trostruki, luksuzni CD Boxset (CD ‘ApoCalypso’, CD ‘U širokom svijetu’, CD Haustor ‘Dovitljivi mali čudaci’ uz knjižicu s neobjavljenim fotografijama i dokumentarnim tekstovima) stiže u Dancing Bear CD shopove.

Da malo podsjetimo, o ‘Dovitljivim malim čudacima’. Godine 1990. grupa Haustor snimala je materijal za peti studijski album koji je na kraju ostao nedovršen i nikad objavljen. Taj skriveni dragulj domaće glazbene pop/rock baštine naslovljen je ‘Dovitljivi mali čudaci’ i nosi ukupno pet pjesama ‘Hiawatha’, ‘Ista slika’, ‘More more’, ‘Senor’ i pjesmu ‘Disanje’, koja trenutačno igra ulogu najavnog, aktualnog singla.

Nakon 20 godina ni pjesma niti album više se ne zovu ‘Apokalipso’ nego ‘ApoCalypso’, a tko će to bolje objasniti od samog kreatora ovog glazbenog remek djela,pa citiramo Darka Rundeka: ‘Sigurno vam je upalo u oči da se ovaj album, koji izgleda isto kao prije 20 godina, ne zove više Apokalipso, nego ApoCalypso. Zašto? Da se naslov albuma odmah tako pisao, možda bi odmah bilo jasno da se radi o kovanici između propasti svijeta (apokalipsa) i veselog karipskog ritma (calypso). ApoCalypso je ples nakon propasti. Ili možda u propasti? (Posljednji ples na plaži Trinidada, dok se iz oceana diže atomska gljiva?) Radostan i sjetan…’

D. B.


Haustor: Disanje – dosad neobjavljeni singl


Haustor: Greatest Hits Collection


Rundek: Pjesma Džaba – najjeftinija na albumu Mostovi


Tagged: , , , , , , , , , , , ,