Narodno sveučilište Dubrava predstavilo X. Noć kazališta

Na konferenciji za medije u Zagrebu, u palači Dverce, predstavljena su događanja koja će se održati u okviru nacionalne kulturne manifestacije X. Noć kazališta.Konferenciju je vodila glavna organizatorica i voditeljica projekta Sandra Banić Naumovski iz Narodnog sveučilišta Dubrava (Dječje kazalište Dubrava), a nazočne je uz par uvodnih riječi pozdravio i ravnatelj Željko Šturlić.

Ove godine u manifestaciju će biti uključen rekordan broj gradova i mjesta, čak 54 i to na području cijele Hrvatske, a osobito su naglašeni programi koji će se održavati u manjim mjestima. O tome je govorila Valentina Opič, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta u Novskoj, koja je predstavila njihove redovne programe ali i ono što su pripremili za samu Noć kazališta. Njihov naglasak je na formiranju nove publike, što je jedan od ciljeva same manifestacije, pa u skladu s tim povremeno daju besplatne programe za djecu, ali i za odrasle. U ime Amaterskog kazališta Sulet iz Grohote s otoka Šolte govorila je Gordana Burica. Istaknula je kako je ovo peti put da sudjeluju u Noći kazališta te da je to za njih vrlo značajno, jer se tako oživljava kulturni život otoka, ali i općenito društvena događanja koja zamiru nakon turističke sezone. Oni kroz svoj rad uključuju mještane iz svih mjesta s otoka, a osobito je važno to što njeguju izričaj na lokalnom dijalektu koji je već pomalo postao arhaičan i ispravno ga govore samo starije generacije.

O značaju i važnosti razvijanja mlade publike govorila je i Tatjana Grganović, predstavnica Dječjeg kazališta Branko Mihaljević iz Osijeka, koja je naglasila da kroz rad s djecom uz klasični kazališni program razvijaju i dodatne aktivnosti kako bi sve skupa učinili što zanimljivijim. U ime Grada Zagreba, ali i kao jedna od pokretačica Noći kazališta, govorila je Ana Lederer, koja je istaknula važnost sudjelovanja što šireg kruga sudionika bez obzira radi li se o profesionalnim ili amaterskim grupama i kazalištima. Također, navela je da Grad Zagreb u potpunosti podržava i pomaže manifestaciju u okviru svojih mogućnosti te izrazila zadovoljstvo brojem uključenih kazališta i grupa te odazivom publike.

Program zagrebačkog kazališta Gavella predstavio je ravnatelj Dražen Ferenčina, koji je naglasio da se oni trude uvesti nešto novo i malo drugačije, pa su ove godine osmislili program pod motom ‘Noć kazališta do jutra’. U skladu s tim organizirali su program kroz klasične predstave, ali i dodatni program ili kako je naveo ‘kazališno rokerski performans’ koji uključuje nastup Filipa Šovagovića i njegova benda u foajeu kazališta.

Za kraj je Sandra Banović Naumovski izrazila zahvalu svima koji su pomogli 10. Noć kazališta, a to su pokroviteljica, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, Ministarstvo kulture, Hrvatska turistička zajednica, Turistička zajednica Grada Zagreba i Gradski ured za kulturu.

Sve detaljne informacije možete pogledati na službenoj Internet stranici www.noc-kazalista.com, a događanja i najave možete pratiti i na službenoj facebook stranici.

N. M.


Tagged: , , , , , , , , , , , ,