Naše međunarodne operne zvijezde pred domaćom publikom

Dugoiščekivani zagrebački koncert hrvatskih slavuja Krešimira Stražanca i Evelin Novak, uz pratnju istaknutog orguljaša Višeslava Jaklina i gostovanja varaždinskog ansambla Nonet Donum, održat će se u zagrebačkoj dvorani Lisinski u subotu, 28. siječnja (19.30 sati).Unatoč mladim godinama, bas bariton Krešimir Stražanac i sopranistica Evelin Novak odavno su poznata imena među glazbenim znalcima, a gradeći uspješno međunarodne karijere, nakon studija kod primadone Dunje Vejzović u Stuttgartu, postali su cijenjeni i sve traženiji profesionalni pjevači.

Međimurka anđeoskog glasa Evelin Novak, koju odlikuju snažni i zreli nastupi praćeni vrhunskom interpretacijom, od 2010. je solistica njemačke državne opere Unter den Linden u Berlinu, gdje je debitirala kao Euridika u opereti ‘Orfej u podzemlju’. Od tada niže zapažene uloge, poput Mozartove Pamine, Puccinijeve Musette, Straussove Caramello, a nedavno je u berlinskoj Staatsoper naslovnom ulogom u operi ‘Traviata’ izazvala ovacije publike i hvalospjeve kritike.

Jednako je karizmatična i glazbena osobnost Slavonca Krešimira Stražanca, od 2008. stalnog solista u Operi u Zürichu, gdje je nastupao uz najveće pjevače današnjice te ostvario hvaljene uloge, kao Puccinijev Ping u ‘Turandotu’, Straussov Harlekin u ‘Arijadni’, Don Fernando u Beethovenovu ‘Fideliju’, Morales u ‘Carmen’ Georgesa Bizeta, princ Yamadori u Puccinijevoj ‘Madam Butterfly’… Osvajač je mnogih prestižnih nagrada, a na glazbenom se nebu istaknuo plemenitim tonom glasa, iznimnom pjevačkom inteligencijom te istančanim osjećajem za stilska obilježja raznih glazbenih razdoblja i raznorodnih djela.

‘Iznimno smo uzbuđeni što ćemo se Evelin Novak i ja u ciklusu Heferer ovu subotu u Lisinskom predstaviti u ponešto netipičnom programu u kojem ćemo izvesti sve redom najsjajnije perle iz operne i oratorijske literature, od Johanna Sebastiana Bacha i Gioachina Rossinija preko Vincenza Bellinija do Giuseppea Verdija. Evelin i ja karijere uglavnom gradimo na pozornicama u inozemstvu pa nas raduje da ćemo s našim kolegom Višeslavom Jaklinom na orguljama u Velikoj dvorani Vatroslava Lisinskog nakon dulje pauze, ponovno nastupiti pred domaćom publikom’, najavio je koncert Krešimir Stražanac.

I. C.

Tagged: , , , , , , , ,