Natali Dizdar: Zadnji dan ljeta (video)

Nakon što je oduševila radom na projektu BETI, pjevačica Natali Dizdar predstavlja još jedan samostalni singl.

I ovaj put upustila se u novu glazbenu avanturu, pa je pjesmu ‘Zadnji dan ljeta’ snimila s producentskim dvojcem iz grupe Porto Morto – Rokom Crnićem i Hrvojem Klemenčićem. Zavodljiva, senzualna i ljetnim bojama obojena pjesma ulazi u uho već na prve taktove i garantira da će postati ljetna himna u narednim vrućim danima. A kao i svaki pravi ljetni hit – ‘Zadnji dan ljeta’ izlazi uoči – prvog dana ljeta.

Pjesmu, uz produkcijski dio, i potpisuju članovi Porto Morta, a sve o suradnji ispričala je Natali Dizdar:

‘Rijetko se na našoj sceni dogodi da se pojavi netko s novim zvukom, a da pri tom nađe put do šire publike kao što je to u slučaju Porto Morto. Hrvoje je sa mnom u bendu već dugi niz godina, a otprilike toliko dugo smo i pričali i dogovarali se za ovu suradnju. Stvari su se spontano poklopile negdje krajem prošle godine, svi smo bili u nekoj inspirativnoj fazi, a i valjda nas je pandemija sve malo pogurala da budemo hrabriji s eksperimentiranjem. Osim toga, dečki su pravi gentlemeni i nije trebalo puno da me osvoje’, objasnila je pjevačica.

Osim što govori o zadnjem danu ljetu, pjesma, objašnjava Natali, ustvari povlači paralelu između kraja ljeta i kraja ljetne ljubavi.

‘Pjesma svoju inspiraciju nalazi u jednom utopijskom komadiću stvarnosti i osjećaju slobode koje ljeto donosi. Vrijeme kad rezimiramo svoja iskustva i otvaramo se nekim novim. Trajanje ljeta je u pjesmi poistovjećeno i s trajanjem jedne ljubavne priče, pa ‘Zadnji dan ljeta’ obilježava njen kraj. Ipak, ljeto dolazi i iduće godine jer znamo da prave ljubavne priče nikad ne završe, a ljetne ljubavi se ne zaboravljaju. Ukratko, atmosferu bih opisala kao onu jednu ljetnu romansu koje se sjećate do kraja života’, kaže Natali.

I baš zbog toga što je ljetna ljubav nešto univerzalno i bezvremensko, spot koji je režirao Filip Dizdar igra se motivima drevnih kultura kada je čovjek bio možda malo povezaniji sa svijetom oko sebe, ali i sa svojim osjećajima. Snimanje spota bilo je posebno zahtjevno, ali i ovaj put sestrinsko-bratski odnosi iznijeli su odličnu vizualnu pratnju pjesme.

‘S Filipom sam radila i prošli spot, ali ovaj put je suradnja bila puno dinamičnija i izazovnija s obzirom na to da sam se morala penjati po stijenama u svilenoj haljini i s perjanicom na glavi, na 30 stupnjeva i s dimom koji je otežavao disanje, što redateljskom oku nije bilo baš u fokusu, ali naš bratsko sestrinski odnos je sve to stoički izdržao’, govori Natali i dodaje:

‘Zapravo smo se svi zabavljali na setu jer je dan bio baš kao iz pjesme, nebo bez oblačka, na prekrasnoj plaži Zala na Krku, a neki su se uspjeli i okupati. Osim Filipa koji je režirao spot, Roka Crnića koji je bio u funkciji generalnog asistenta od samog početka, na setu je bio i rođak Stipan u ulozi tajanstvenog lika o kojem se u pjesmi pjeva, a s kojim je uvijek posebno zabavno i anegdota ne nedostaje. Navečer smo imali i jednu magičnu situaciju u trenutku kad smo se spremali za odlazak, kad se iza stijene neočekivano pojavio pun mjesec zbog kojeg smo na kraju ostali i snimili neke od završnih scena’, kaže Natali, a Filip nadodaje:

‘Spot je spoj planiranog i neplaniranog. Iako smo snimali po nekom okvirnom planu dobar dio kadrova je nastao spontano. Cilj je bio uhvatiti atmosferu ljeta pomiješanu s toplom melankolijom koju prati njegov kraj.’

Uz producente Roka Crnića i Hrvoja Klemenčića, za mix i mastering zaslužan je i Pavao Miholjević.

Foto: Aquarius Records promo


Natali Dizdar: Kad mislim na to (video)

Tagged: , , , , , , , ,