Ne gledaj mi u pijat na ZFF-u

Utorak je još jedan veliki dan za domaći film; u kinu Europa u 19 sati je dugoočekivana hrvatska premijera filma ‘Ne gledaj mi u pijat’ u prisustvu redateljice Hane Jušić, glumaca Mie Petričević, Arijane Čuline, Karle Brbić, Nikše Butijera i Zlatka Burića Kiće, producentice Ankice Jurić Tilić, danskih producenata Petera Hyldahla i Marie Møller Christoffersen te ostatka filmske ekipe.ne-gledaj-mi-u-pijatU 21.30 u natjecateljskom programu u kinu Europa prikazuje se film ‘Psi’ rumunjskog redatelja Bogdana Mirice koji na ZFF stiže s osvojenom nagradom FIPRESCI na Festivalu u Cannesu. Riječ je o humorom začinjenoj mješavini trilera i vesterna koja atmosferom podsjeća na filmove braće Coen. U jednoj od uloga pojavljuje se Vlad Ivanov, ZFF-ovoj publici poznat po ulozi u poznatom filmu ‘4 mjeseca, 3 tjedna i 2 dana’.

U 17 sati u Tuškancu slijedi drugi film iz programa Velikih 5, ‘Tschick’ u režiji poznatog njemačkog redatelja Fatiha Akina nagrađivanog na festivalima u Cannesu, Berlinu i Veneciji. ‘Tschick’ je humorna kombinacija filma ceste i priče o odrastanju i ekranizacija jednog od najpopularnijih njemačkih romana za mlade, iz pera Wolfganga Herndorfa, a prati dvojicu 13-godišnjaka koji u naletu nepromišljene improvizacije kreću na put u ukradenom automobilu.

U 19.30 u u istom kinu je na rasporedu novi film iz programa Ponovno s nama, ‘Loving’ Jeffa Nicholsa. Priznati američki scenarist i redatelj čiji je debitantski film ‘Oružje i ljudi’ osvojio nagradu FIPRESCI na Viennaleu 2007., za svoj je drugi film (U zaklon) osvojio glavnu nagradu u programu Tjedan kritike Međunarodnog filmskog festivala u Cannesu. ‘Loving’ se temelji na stvarnim događajima, a bavi se zabranjenom ljubavlju međurasnog para u Americi krajem 1950-ih godina.

Nakon 22 sata u Tuškancu predstavit će se kratkometražni filmovi iz natjecateljskog međunarodnog programa te domaći kratkometražni naslovi iz popularnog programa Kockice. Program počinje filmom ’13+’ Nikice Zdunić pričom o dvije prijateljice na pragu puberteta, a blok kratkometražnih filmova nastavlja se projekcijama španjolskog filma ‘Lina’ redateljice Nur Casadevall, talijansko-francuskog ostvarenja ‘Tišina’ u režiji Farnoosha Samadija i Alija Asgarija te domaćih kratkiša, filma ‘Fabijan’ Lovre Mrđena i ‘Prije mraka’ Bojana Radanovića.

U Dokukinu KIC nastavlja se program Mockumentaraca, a u F22 – Novoj akademijskoj sceni programi Čemu smo se smijali u socijalizmu (u 19 sati) i Moj prvi film (u 21 sat). Program Industrija donosi Masterclass koji će na temu pripovijedanja u videoigricama održati kreativni direktori i scenaristi iz polja proizvodnje videoigara, trenutno najbrže rastuće grane audiovizualne industije. U Masterclassu sudjeluju Andrej Kovačević (Exordium Games), Davor Hunski (Croteam) i Tid Cooney (Lion Game Lion).

ZFF


ne-gledaj-mi-u-pijat
Ne gledaj mi u pijat – nagrađen u Veneciji
Tagged: , , , , , , , , , , ,