ZFF: Zagrebačka premijera Oslobođenja Skoplja

U ponedjeljak, 14. studenoga na Zagreb Film Festivalu u 19 sati očekuje se zagrebačka premijera filma ‘Oslobođenje Skoplja’, adaptacije kazališne drame Dušana Jovanovića o propasti obiteljske zajednice čija se radnja odvija 1941. godine u Skoplju koje su okupirali Nijemci i Bugari.oslobodenje-skopljaUz redatelje Danila i Radu Šerbedžiju publiku će pozdraviti glumci Lucija Šerbedžija i Mikko Nousianen, producenti Goran Tozija i Igor A. Nola te skladatelj Tuomas Kantelinen. Natjecateljski program dugometražnog igranog filma nastavit će se od 21.30 uz ‘Noćne životinje’, drugi igrani film slavnog modnog dizajnera i uspješnog redatelja Toma Forda, koji je u Veneciji osvojio nagradu žirija. Riječ je o spoju romanse i noir-trilera u kojem glavne uloge tumače Amy Adams i Jake Gyllenhaal.

U kinu Tuškanac u 17 sati nastavlja se popularni program Velikih 5 koji na velika platna donosi ‘Julietu’, novo ostvarenje Pedra Almodóvara snimljeno prema zbirci priča nobelovke Alice Munro, a u 19.30 na rasporedu je drugi film iz natjecateljskog programa Ponovno s nama, ‘Planetarij’ Rebecce Zlotowski, francuske redateljice čija je ljubavna drama ‘Central’ prikazana u natjecateljskom programu ZFF-a 2014. Natalie Portman i Lilly Rose Depp tumače naslovne uloge dviju sestara koje bivaju uvučene u vrtlog umjetnosti i okultnog u kojem im postaje nemoguće razlučiti stvarnost od iluzije.

U F-22, Novoj akademijskoj sceni (Frankopanska 22) u 19 sati sovjetskim mjuziklom ‘Pastir Kostja’ Grigorija Alexandrova započinje program Čemu smo se smijali u socijalizmu. Film će najaviti selektor programa Daniel Rafaelić. U 21 sat na istoj lokaciji filmom ‘Angel’ Neila Jordana, koji će najaviti selektor Nenad Polimac, započinje program Moj prvi film: Irska. U Dokukinu KIC u 20 sati belgijskim filmom ‘Čovjek grize psa’ započinje program Mockumentarci. Riječ je o beskompromisnoj satiri odnosa medija i nasilja, koja danas, gotovo četvrt stoljeća od svog nastanka ima kultni status.

Ponedjeljak je i dan kada započinje program Industrije, a jedna od atrakcija prvoga dana bit će Masterclass predavanje scenarističkog majstora Freda Breinersdorfera, nagrađivanog njemačkog književnika i scenarista koji potpisuje scenarij i koprodukciju potresne biografske drame nominirane za Oscara, ‘Sophie Scholl: posljednji dani’. Film će će posjetitelji moći besplatno pogledati uoči Masterclassa, a početak je zakazan za 14 sati u F22 – Novoj akademijskoj sceni.

ZFF


14-zagreb-film-festival-otvorenje
Otvoren 14. Zagreb Film Festival
Tagged: , , , , , , , , ,