Ne gledaj mi u pijat: Najbolji na beogradskom FEST-u

Debitantski film Hane Jušić ‘Ne gledaj mi u pijat’ (Quit Staring at My Plate) proglašen je najboljim ostvarenjem glavnog programa, a Arijana Čulina nagrađena je za najbolju žensku ulogu na 45. izdanju međunarodnog filmskog festivala FEST u Beogradu.

Međunarodni žiri u sastavu: Srdan Golubović (predsjednik), Branka Katić, Dalibor Matanić, Čedomir Kolar i Sergej Trifunović, dodijelio je redateljici Hani Jušić i producentici Ankici Jurić Tilić nagradu Beogradski pobjednik uz obrazloženje: ‘Svježina i nemilosrdnost kojom se autorica obračunava s rodnim gradom osvojio je žiri i publiku FEST-a. Vrlo zrelo i precizno, uz dosljedan vizualni kod predstavlja nam uranjanje u intimu djevojke koja mora preuzeti ulogu glave disfunkcionalne obitelji i da se istovremeno bori sa svojim seksualnim oslobađanjem i odrastanjem ne bi li isplivala iz obiteljske tamnice’.

Žiri je splitskoj kazališnoj glumici Arijani Čulini koja je ulogom Marijanine majke Vere debitirala na filmu dodijelio nagradu za najbolju žensku ulogu. ‘Čulina je debitirala na filmu na fascinantan način. Suptilnost, autentičnost i uvjerljivost kojom tumači ulogu majke bliži se dokumentarnom izrazu kojim postiže univerzalnost koja se izdiže iznad mjesta radnje. Minijaturne glumačke bravure, ogoljenost i preciznost sve su odlike odlične glumice koja je napokon dočekala priliku da se predstavi filmskoj publici’, stoji u priopćenju žirija.

U utrci za glavnu nagradu FEST-a, diplomu i prateći iznos od 10.000 eura koji je pripao filmu ‘Ne gledaj mi u pijat’, sudjelovalo je 15 ostvarenja iz 12 svjetskih zemalja.

Višestruko nagrađen film ‘Ne gledaj mi u pijat’ nastao je u produkciji zagrebačke tvrtke Kinorama; u koprodukciji s tvrtkom Beofilm (Danska) i Hrvatskom radiotelevizijom. Razvoj i proizvodnju podržao je Hrvatski audiovizualni centar, a proizvodnju Danski filmski institut i nadnacionalni europski fond Eurimages. 

Na FEST-u je nagradu žirija Fedeora dobila manjinska hrvatska koprodukcija ‘Dnevnik mašinovođe’ u režiji Miloša Radovića, a za najbolju mušku ulogu u okviru nacionalnog programa ‘Srpski film’ nagrađen je glavni glumac Lazar Ristovski.

HAVC


Ne gledaj mi u pijat na ZFF-u
Tagged: , , , , , , , , , ,