Nebeski Kornati: Izložba fotografija Igora Tomljenovića

Izložba fotografija Igora Tomljenovića ‘Nebeski kornati’, u organizaciji Javne ustanove Nacionalni park Kornati, otvorena je na Vidikovcu Zagreb 360°, na vrhu Zagrebačkog nebodera.

Otvorena je kao humanitarni događaj u sklopu Adventa u Zagrebu na kojem se sav prihod skupljen prodajom fotografija donira SOS Dječjem selu Hrvatska. Službeno ju je otvorio Šime Ježina, ravnatelj JU Nacionalni park Kornati.

‘JU Nacionalni park Kornati iduće godine slavi 40. obljetnicu postojanja, što je sjajno vrijeme za podvući crtu i reći gdje smo. Ova izložba je uvod u jubilarnu godinu, a fotografije iz edicije Nebeski Kornati Igora Tomljenovića uvrštene su u kalendar za 2020. U idućoj godini planiramo veći broj izložbi s gospodinom Tomljenovićem s kojim surađujemo već dugo. Na ovim fotografijama danas vidite predivne, nevine Kornate, dok ćemo se u idućim baviti prirodnom i kulturnom baštinom Kornata: 340 kilometara suhozida, 18.000 stabala maslina, 3000 grla ovaca… Tako ćemo se iz nebesa u idućoj godini spustiti na Kornate vidjeti prirodne ljepote iz blizine te vidjeti kako su ljudske ruke godinama oblikovale taj krajolik.’

Fotograf Igor Tomljenović

‘Prihodom koji će se skupiti od prodaje fotografija pridonijet će organizaciji ljetovanja djece koja su organizirana u doniranim smještajnim kapacitetima prijatelja organizacije koji ustupaju svoje objekte na moru. Sva sredstva prikupljena prodajom fotografija otići će za troškove prijevoza kako bi se djeci omogućile ljetne aktivnosti kao što su plivanje, ronjenje, gradnja dvoraca u pijesku, jer boravak na moru ima izravan utjecaj na poboljšanje cjelokupnog zdravlja djece te doprinosi jačanju njihova imunološkog sustava. Također putovanje u druga mjesta na mnogo načina obogaćuje život djece. SOS Dječje selo Hrvatska brine za djecu bez roditelja i odgovarajuće roditeljske skrbi, pruža im ljubav, dom i izobrazbu neophodnu za sretno djetinjstvo i slobodan razvoj ličnosti. Trenutno skrbimo o 240 djece i mladih: mališani predškolskog i školskog uzrasta smješteni su u selima u Ladimirevcima i Lekeniku, a mladi srednjoškolskog uzrasta u četiri SOS Zajednice mladih u Osijeku, Velikoj Gorici i Zagrebu. Kako bi što bolje krenuli u samostalan život, 30-ak mladih živi u polusamostalnom smještaju gdje uz pomoć i nadzor uspješno završavaju studij, odrađuju pripravnički staž ili one prve najteže godine samostalnog življenja. Cilj SOS Dječjeg sela Hrvatska je pružiti djeci osjećaj zadovoljstva, uspješno školovanje i pronalazak zaposlenja, te da u konačnici postanu ravnopravni i samostalni članovi društva’, objasnila je Marinka Šenjug, direktorica odjela za donacije i komunikacije SOS Dječjeg sela Hrvatska.

Šime Ježina, ravnatelj JU Nacionalni park Kornati

Program izložbe vodila je Lucija Turčinov, atmosferu Nebeskih Kornata glazbom je upotpunila klapa Ultima, a recitacijom Ivo Šikić Bažokić, kornatski glumac i umjetnik. Za vrijeme trajanja izložbe kupci će imati priliku sudjelovati u humanitarnoj akciji te postati vlasnici umjetničkih fotografija veličine 50 x 70 cm i to reproducirane na dva načina: na platnu i na easydot nanofolio materijalu koji se aplicira na bilo koju glatku površinu i može se premještati, skidati i lijepiti, puno puta.

Igor Tomljenović umjetnički je fotograf i likovni kritičar, koji živi i stvara na otoku Murteru. Kornatsko otočje fotografira posljednje dvije godine, a edicija ‘Nebeski Kornati’ predstavlja opus fotografija napravljenih iz zraka u kojima je uspio dočarati nebesku mistiku i čaroliju iskona prirode po kojoj je Kornatsko otočje jedinstveno u svijetu.

R. I.


Tagged: , , , , , , , , , , , , , ,