Nebeski svod premijerno u HNK Zagreb

U petak, 12. travnja, u HNK-u u Zagrebu održat će se premijera dramske predstave ‘Nebeski svod’ (‘The Welkin’) Lucy Kirkwood, nagrađivane britanske dramatičarke čiji su tekstovi (‘Chimerica’, ‘The Children’, ‘Beauty and the Beast’ i dr.) izvođeni u velikim europskim kazalištima.

Lucy Kirkwood je autorica i nekoliko scenarija za televizijske serije (‘Adult Material’, ‘The Smoke’, ‘Skins’), a bila je i kreativne suradnica nagrađivane serije ‘Nasljeđe’.

Predstavu je režirala Marina Pejnović, a nastupa čak 13 glumica iz ansambla HNK-a u Zagrebu (Jadranka Đokić, Alma Prica, Ksenija Marinković, Iva Jerković Oreški, Mirta Zečević, Olga Pakalović, Dora Lipovčan, Lana Barić, Iva Mihalić, Ana Begić Tahiri, Jelena Otašević Babić, Ivana Boban i Barbara Vicković), uz Marina Klišmanića i gošću, mladu Lanu Meniga koju je publika imala prilike gledati u predstavi ‘Sorry’.

Sudjelujemo u parafrazi filma ‘Dvanaest gnjevnih ljudi’ u ženskoj verziji vježbe iz demokracije. Godina je 1759. i zemlja čeka najavljeni dolazak Halleyjeva kometa. Kći Lady Wax je ubijena, a stanovnici ovoga ruralnog grada željni su krvi. Sally Poppy proglašena je krivom za zločin, zajedno sa svojim ljubavnikom koji je već obješen. Sallyn put do omče ovisi o tome je li ona doista trudna, kao što tvrdi, ili otvoreno laže. Ako je trudna, život će joj biti spašen i neće biti obješena. Sallyna sudbina leži u rukama dvanaest žena, okupljenih da donesu jednoglasnu odluku na ovaj ili onaj način.

Dramaturginja predstave je Mirna Rustemović, skladatelj Ivan Josip Skender, scenografkinja Liberta Mišan, kostimografkinja Zdravka Ivandija Kirigin, oblikovatelj svjetla Anton Modrušan, scenski pokret potpisuje Pravdan Devlahović, dok je oblikovateljica videa Sara Salamon.

P.R. / Foto: HNK Zagreb


HNK: Fafarikul prema zbirkama priča Đurđice Čilić


Tagged: , , , , , , ,