HNK: Fafarikul prema zbirkama priča Đurđice Čilić

Praizvedba predstave Fafarikul prema zbirkama priča autorice i prevoditeljice Đurđice Čilić ‘Fafarikul’ i ‘Novi kraj’ u režiji Ivana Planinića, održat će se 18. veljače u Tonskoj dvorani HNK-a u Zagrebu.

‘Fafarikul’ i ‘Novi kraj’ zbirke su stranputica i sjećanja na djetinjstvo koje nas lutajući dovedu na pravi put, a dok istovremeno djeluju toliko nevažno, trajno se i važno urezuju u naše misli. Tekst su adaptirali Ivan Planinić i dramaturginja Mirna Rustemović.

‘U životu često ne možemo birati, ali u pripovijedanju možemo. Zato su moje knjige vedre, slatkomelankolične slike, uokvirene pomirbom i harmonijom. U kazalištu one ponovno žive svoj stari početak i novi kraj’, rekla je Đurđica Čilić koja nas na jednostavan, topao i sjetan način podsjeća da kraj života ne znači ujedno i kraj priče.

Predstava ‘Fafarikul’ rasuti tekstualni predložak dramaturški montira kao jedinstvenu linearnu priču koju nam pripovijedaju četiri unutarnja glasa. Iako nismo istih generacija i životnih iskustava, rad na predstavi sve nas je vratio u djetinjstvo – ‘i naše i svijeta’. ‘Fafarikul’ stvara jedinstven osjećaj neodoljive sreće i podnošljive tuge, rekao je Ivan Planinić o predstavi u kojoj uloge tumače Daria Lorenci Flatz, Živko Anočić, Vlasta Ramljak i Franjo Kuhar.

Scenograf i oblikovatelj svjetla je Ivan Lušičić Liik, kostimografkinja Ana Fucijaš, skladatelj Nikša Marinović, oblikovatelj zvuka Luka Gamulin, a scenski pokret potpisuje Maja Marjančić. Ova predstava nastavlja istraživati nove i eksperimentalne forme u manjim prostorima zagrebačkoga HNK-a.

I. G. / Foto: Mara Bratoš


Tagged: , , , , , , , ,