Nenad Polimac: Leksikon YU filma

U okviru 2. Zagreb Book Festivala, u srijedu 18. svibnja (18 sati) u Kulturnom klubu bit će održana promocija knjige Nenada Polimca ‘Leksikon YU filma‘ (Ljevak, 2016.), na kojoj će, uz autora, sudjelovati Kristijan Vujičić i Vinko Brešan. U ovoj zanimljivoj i intrigantnoj knjizi, poznati filmski kritičar sažima četrdesetak godina jugoslavenske filmske industrije.Nenad Polimac-Leksikon YU filmaLeksikon predstavlja kritičarski pregled kultnih filmskih ostvarenja, ključnih osoba i fenomena koji su obilježili jugoslavensku kinematografiju: od svjetski značajnih filmova kao što su ‘Skupljači perja’, ‘Bitka na Neretvi’, ‘Valter brani Sarajevo’, ‘Ko to tamo peva’ i ‘Otac na službenome putu’, preko prikaza filmskih legendi (Bulajić, Dvornik, Pavlović, Šerbedžija, Živojinović) i gostiju iz svijeta (Y. Brynner, J. Chan, O. Welles, M. Streep) do pripadnika ‘praške škole’ (Grlić, Kusturica, Paskaljević, Zafranović…) te uspona i pada YU tržišta i alternativnih filmova.

Riječ je o neizostavnom djelu za ljubitelje sedme umjetnosti, koje kroz deset cjelina propituje kakav je bio domet vrhunskih ostvarenja hrvatskih filmova kao što su ‘Rondo’, ‘Breza’, ‘Lisice’ ili ‘Tko pjeva zlo ne misli’ u odnosu na srpske, bosanske i slovenske u okvirima tadašnje kinematografije, koja su najkreativnija razdoblja tih filmskih sredina, kako su se nosile s političkim pritiscima i tko su bili vodeći autori. ‘Leksikon YU filma’ – bogat fotografijama i brojnim manje poznatim činjenicama – nudi odgovore na sva postavljena pitanja.

Nenad Polimac (Zagreb, 1949.) piše o filmu od početka 1970-ih: pripada generaciji koja je smatrala da radikalno treba revalorizirati povijest hrvatskog i jugoslavenskog filma i s kolegama osniva kratkotrajni, ali vrlo utjecajni časopis Film, kojem je odgovorni urednik i u kojem se objavljuju napisi i eseji s tom strategijom. Uređuje, između ostalih, knjige ‘Živojin Pavlović: Dva razgovora’ i ‘Branko Bauer’, a vrlo je aktivan i u izradi ‘Filmske enciklopedije’ dr. Ante Peterlića u izdanju Leksikografskog zavoda. Osamdesetih godina prošloga stoljeća djeluje kao savjetnik za repertoar u zagrebačkim Kinematografima, a iskustva iz rada u filmskoj industriji kasnije inkorporira u svoje napise o filmu. Među osnivačima je tjednika Globus, Nacional i poduzeća Europa Press Holding, a s Vladimirom Tomićem autor je nekoć popularnih televizijskih emisija o filmu ‘Moderna vremena’ i ‘Vrtoglavica’. Dobitnik je godišnje nagrade Hrvatskog društva filmskih kritičara Vladimir Vuković.

Opširnije o ostalim programima i promocijama na: www.zgbookfest.hr


Zagreb Book Festival-17.5
Zagreb Book Festival: Gostuje John Connolly
Tagged: , , , , , , , , , , , ,