Zagreb Book Festival: Irska – obećana zemlja

Program drugog izdanja Zagreb Book Festivala – Irska – obećana zemlja predstavljen je u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu. Konferenciji za medije prisustvovali su: Petra Ljevak, direktorica Festivala; Ivana Bodrožić, koordinatorica programa; Ilona Posokhova, koordinatorica programa za djecu; Kristijan Vujičić, urednik i voditelj festivalskih tribina i Goran Gavranović, glavni urednik 24 sata i predstavnik Styrije, medijskog pokrovitelja Festivala.
Zagreb Book Festival 2016-IrskaPetra Ljevak predstavila je koncept Festivala s osvrtom na prošlogodišnje izdanje te novitete u programu. Uz četiri dijela programa – predstavljanje irskih autora, promocije novoizišlih knjiga domaćih autora, posebnog programa za djecu te glazbenog dijela Festivala, ove godine na ZBF-u bit će prikazani i filmovi tematikom vezani uz zemlju partnera (u Muzeju za umjetnost i obrt, Muzičkoj akademiji te u kinu Tuškanac). Suradnja je proširena i na Hrvatsko narodno kazalište u čijem će se bistrou održavati jutarnji program pod nazivom Irish coffee unutar kojega će se voditi razgovori s irskim autorima te predstavljanje suvremene irske poezije u režiji studenata s Akademije dramskih umjetnosti.

Koordinatorica programa Ivana Bodrožić detaljnije je predstavila program s naglaskom na važnost promocije kako stranih tako i domaćih autora te cilj Festivala – promicanje važnosti čitanja te percepcije kulture i umjetnosti kao osnove razvoja društva. Okosnicu programa čine renomirana imena suvremene irske književnosti (Sebastian Barry, Eoin Colfer, David Park, John Connolly) te promocije najiščekivanijih romana domaćih autora (Daša Drndić, Olja Savičević Ivančević, Ivica Đikić, Edo Popović, Gordan Nuhanović i mnogi drugi). Dio programa odnosit će i na prošlogodišnju zemlju partnera Švedsku pod nazivom Tribute to Sweden unutar kojeg će nastupiti Carl-Johan Vallgren te Jujja Wieslander. U suradnji s HRT-om, kako bi se postigla što veća kvaliteta i prepoznatljvost književnih programa, jedan od noviteta su i moderatori promocija, poznati novinari redakcija kulture koji će sudjelovati u predstavljanjima (Vlatka Kolarović, Koraljka Kirinčić, Karolina Lisak Vidović, Lidija Špiranec, Miran Kurspahić).

U dječjem programu nastupit će omiljeni lektirni autori Ivana Guljašević, Svebor Vidmar, Igor Knižek te svjetski poznata švedska spisateljica za djecu Jujja Wieslander. Također, povezujući dječji program sa zemljom partnerom Irskom najmlađa publika uživat će u storytelling predstavi ‘Priče sa smaragdnog otoka’ u izvedbi Vilinputa. Teme književnih tribina koje je predstavio urednik i voditelj Kristijan Vujičić birane su prema sociološkoj problematici koja je specifična za oba društva, irsko i hrvatsko; Keltski tigar – globalizacija, kultura i ljudska prava, Snažno katoličko naslijeđe u kulturi i filmu, Stota obljetnica Uskrsnog ustanka 1916.-2016.

Goran Gavranović istaknuo je važnost medijskog pokroviteljstva Zagreb Book Festivala kao idejni začetnik biblioteke Balkan Noir u čijem je izdanju, u suradnji s ponajboljim domaćim izdavačima, do sada izišlo devetnaest romana, a na Festivalu će biti predstavljena dvadeseta knjiga, roman Ede Popovića. Tijekom sedam dana od 16. do 22. svibnja očekuje nas bogat književno-kulturni festivalski program s četrdesetak događanja na četiri lokacije u srcu Zagreba.

Cijeli program možete pronaći na: www.zgbookfest.hr


ZBF_press
Zagreb Book Festival u znaku švedske književnosti

Tagged: , , , , , , , , , , , ,