Nenad Vorih: Metropolitanska izložba u Laubi

Zagrebačka Lauba, kuća za ljude i umjetnost, 6. veljače (19 sati) mjesto je otvorenja izložbe ‘Never Stop the Action’ slikara Nenada Voriha.Svatko tko prati Vorihov rad, slikara koji djeluje od kasnih 1980-ih, zna da je njegov neiscrpni izvor stvaralačkog interesa grad, odnosno metropolis. Grad kao simbol modernosti i dinamike, kao živi organizam koji se stalno mijenja. Premda Vorihovi neboderi i bliješteća svjetla velegrada naslućuju prisutnost čovjeka, ljudske figure nisu prikazane. Čovjek pred gradom ostaje malen i nevažan.

S druge strane, urbano je tkivo u službi čovjeka, dio kolektivne svijesti i spomenik najvećim dostignućima civilizacije. Vorih je slikar stvarnih megalopolisa poput New Yorka ili Šangaja, a njegovi prikazi gradova su grupni portreti današnjeg svijeta.

Izložba okuplja radove koji su nastajali posljednjih dvadesetak godina i koji zorno prikazuju Vorihove iskorake u konstantnoj reinterpretaciji istog motiva. Svi radovi su na prodaju, a izložba će biti otvorena do 18. veljače.

Nenad Vorih rođen je 1963. godine u Zagrebu. Strast prema slikarstvu otkriva s 13 godina i od tada razvija svoj talent. Godine 1987. završava studij slikarstva u klasi profesora Ferdinanda Kulmera. Od svoje prve samostalne izložbe do danas, kontinuirano se bavi slikarstvom i aktivno sudjeluje na likovnoj sceni. Do sada je izlagao na više od osamdeset samostalnih izložbi u Hrvatskoj i Europi. Dobitnik je nagrada Grisia, Porin i Art Revolution Taipei 2015.

P. H.Tagged: , , , , , ,