Infrared Art: Umjetnost budućnosti Nade Žiljak

U Noći muzeja u Galeriji Sveti Ivan Zelina bit će održana virtualna izložba Nade Žiljak pod nazivom ‘Infrared Art – spoj umjetnosti i tehnologije’.Slike akademske slikarice Nade Žiljak rađene su u inovativnoj metodi stvaranja jedinstvene slike dvostruke pojavnosti – jedne vidljive prostim okom na dnevnom svjetlu, a druge vidljive na infracrvenoj valnoj duljini tek pomoću infracrvene kamere.

Taj novi način slikanja pokrenuo je i istraživanja tonova standardnih boja i pigmenata koja se koriste u umjetničkom slikarstvu, a razlikuju se po svojstvu apsorpcije infracrvenog svjetla To je slikanje dviju slika u povezanom sloju koje sadrže različite vizualne informacije u vidljivom i bliskom infracrvenom spektru. Svaka od slikarskih boja može se napraviti na bezbroj načina, a da zadrži isto svojstvo apsorpcije svjetla u vidnom spektru ljudskoga oka, a potpuno drugačija svojstva u bliskom infracrvenom području. Na taj način može se na jednoj podlozi slikati dvostruku sliku.

Ova metoda koju je prva u svoje slikarstvo ugradila slikarica i grafičarka Nada Žiljak temelje se na infrared teoriji koju je razvio njezin suprug dr. sc. Vilko Žiljak sa svojim timom u kojem su dr. sc. profesori: Jana Žiljak Gršić, Ivana Žiljak Stanimirović i Klaudio Pap s Grafičkog fakulteta stvorivši tako novu vrstu slikarstva.

Izložba se organizira virtualno, ali se slike Nade Žiljak mogu razgledati i fizički uz stroge epidemiološke mjere tako da u galeriji istodobno može biti samo pet posjetitelja.

T. R.Tagged: , , , , , , , ,