Maske i Groteske: Nada Žiljak i Marija Delić Suzak

Izložbe slika Nade Žiljak ‘Maske, InfraRedArt’ i Marije Delić Suzak ‘Groteske’ otvorene su u Galeriji Sveti Ivan Zelina i mogu se pogledati do 10. studenoga.Nada Žiljak završila je Likovnu akademiju u Zagrebu 1967. godine. Njezini radovi u slikarskim tehnikama (ulje na platnu i papiru, akrilik, crteži, akvareli, pasteli, grafika, suha igla, bakropis i linorez) nalaze se u svjetskim muzejima i privatnim zbirkama. Izlagala je na osamdesetak samostalnih izložbi u Hrvatskoj i u svijetu. U slikarstvo je uvela dualno stanje likovnog djela pod nazivom InfraredART. Jedna slika se može vidjeti s infracrvenom kamerom i nezavisna je od slike koja se vidi prostim okom.

Potreba za maskiranjem sugerira uplitanje u igru malih demona, zaziva tajnovita izobličenja i izopačenja, koja često za cilj imaju izazivanje erotskih fantazmi. ‘Maske’ Nade Žiljak govore upravo o tome. Zgodno je kako u svojim neobičnim obličjima i veličinama naviru iz svih kutova slike. Nema tu nekog reda i simetrije – iskaču u svojoj grotesknosti poput onih malih papirnatih čudovišta iz kutije.

Grotesknost ističu njihova tamno obojena ‘lica’, no efekt što ga te iscerene maske ostavljaju na gledatelja, cereći mu se direktno u lice, nije odbojnost. Naprotiv, maske Nade Žiljak su zavodljive, privlače nas, odvlače nas na kraju u zavodljivi svijet u kojem nismo sputani realnošću i okovima logičnog. Takav svijet biva, premda i na tren, beskrajno neodoljiv.

Ta neodoljivost svjedoči o tome da je Nada Žiljak duboko intuitivno shvatila istinsko značenje maski i magijsku narav maskiranja. A ‘govoreći’ o maskama i o magijskoj naravi maskiranja, ta intuicija zapravo neizravno otkriva čovjekovu narav, piše među ostalim u katalogu za izložbu Dora Kinert Bučan.

Marija Delić Suzak radila je kao nastavnik likovne kulture u Zagrebu, studirala je povijest umjetnosti i diplomirala pedagogiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu u klasi profesora Mladena Veže. Od 1985. sudjeluje na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u Zagrebu i inozemstvu.

‘Groteske Marije Delić Suzak oslanjaju se na starogrčke mitove i srednjovjekovne fantastične iluminacije i ilustracije. Autorica je od svojih slikarskih početaka prepustila ruku podsvijesti i mašti ogrnuvši slikane groteske velom erotike. Ne određujući početnom motivu pravilo kompozicije, već naprotiv, prepuštajući bojama da vode i stvaraju ritam, na slikama Marije Delić Suzak događaju se fine modelacije ženske puti, raštrkani dijelovi tijela, metamorfoze u kojima surle i zmije proviruju kao ekscentrični pomaci u neprirodnost, istodobno kao duhovit izazov erotskim aluzijama’, piše među ostalim u katalogu za izložbu Branka Hlevnjak.

T. R.


Tagged: , , , , , , , , , , , , ,