Nera Stipičević oduševila izvedbom monodrame FreeDA

U zagrebačkoj galeriji Velvet, dvije večeri zaredom, Nera Stipičević premijerno je izvela svoju monodramu ‘FreeDA’ te oduševila sve prisutne.
Nera Stipičević-FreeDARiječ je o multiartističkom projektu koji kreće istoimenom monodramom i oslanja se na život I rad meksičke umjetnice Fride Kahlo. Sam naziv projekta ‘FreeDA’ govori o sadržaju predstave, o potrebi autorice da se umjetnički oslobodi – Slobodna DA!

Život i rad Fride Kahlo poslužili su kao poligon za nastanak predstave, kao arhetip preko kojeg i iza kojeg se glumica ‘skriva’. Zbog vlastite nemoći, tražeći rješenje u arhetipu Fride, glumica se suočava sama sa sobom baš kao što se i Frida, slikanjem svojih autoportreta, suočavala sama sa sobom. Strast prema životu, ljubav prema tradiciji i kulturnom nasljeđu kraja iz kojeg dolaze, povezali su umjetnicu iz Makarske i umjetnicu iz Coyocoana, malog predgrađa velegrada Meksika. To je polazna pozicija, susretanje sa svim posljedicama koje mjesto u kojem smo rođeni, i koje utječe na nas, donosi, te propitivanje kako iste utječu na nas.

Osim monodrame, projekt ‘FreeDA’ obuhvaća i izložbute dokumentarni film koji će se realizirati u sljedećim fazama razvijanja projekta. Nera je oko sebe okupila ljude s kojima je privatno i umjetnički povezana tako da autorski tim uz nju kao autoricu, glumicu i idejnu inicijatoricu projekta čine: Mia Biondić – koautorica, režija; Petar Cvirn – umjetnički asistent, producent; Vanja Cuculić – dizajner vizualnog identiteta; Dean D. – kostimograf, dizajner nakita; Goran Lelas – kostimograf izložbe i mnogi drugi koji će se uključivati.

Nakon premijere gostovat će u atelieru slikara Duška Šibla i nekim drugim salonima zagrebačkih stanova te u galeriji Velvet. Predstava će gostovati po Hrvatskoj, ali i po kulturnim centrima Europe gdje je Nera imala priliku gostovati i educirati se.

P. R.


Pročitajte još: Nera Stipičević: Projekt FreeDA , Kazališni projekt Nere Stipičević


 

Tagged: , , , , , , , , , , ,