Nera Stipičević: Projekt FreeDA

U zagrebačkoj galeriji Velvet predstavljen je prvi samostalni projekt glumice Nere Stipičević pod nazivom ‘FreeDA’.
Nera Stipičević, Dean D., Mia Biondić i Petar CvirnRiječ je o multiartističkom projektu koji kreće s istoimenom monodramom i oslanja se na život i rad meksičke umjetnice Fride Kahlo. Sam naziv projekta ‘FreeDA’ govori o sadržaju predstave, potrebi autorice da se umjetnički oslobodi – ‘Slobodna DA’!

Život i rad Fride Kahlo poslužili su kao poligon za nastanak predstave, kao arhetip preko kojeg i iza kojeg se glumica ‘skriva’. Strast prema životu, ljubav prema tradiciji i kulturnom nasljeđu, povezali su umjetnicu iz malog grada Makarske i umjetnicu malog predjela velegrada Meksika.

Osim monodrame, projekt FreeDA obuhvaća i izložbu i dokumentarni film koji će se realizirati u sljedećim fazama razvijanja projekta.

Nera je oko sebe okupila ljude s kojima je što privatno što umjetnički povezana tako da autorski tim čine: Mia Biondić – koautorica, režija; Petar Cvirn – umjetnički asistent, producent; Vanja Cuculić – dizajner vizualnog identiteta; Dean D. – kostimograf, dizajner nakita; Saša Šekoranja – akademski slikar (intervencije na plakatima); Goran Lelas – kostimograf izložbe i mnogi drugi koji će se još uključivati.

Nera Stipičević-FreeDAU sklopu Noći muzeja 31. siječnja Nera će u Muzeju za umjetnost i obrt predstaviti projekt i izvesti najavni performans u trajanju od 15 minuta. Umjetnica će spontano prilaziti posjetiteljima i komentirati izložene predmete koje isti promatraju. Postoji mogućnost da se glumica u nekom trenutku smjesti u prostor te kao da nije među ljudima, počne svirati i pjevati sama za sebe. Sloboda koju nosimo kao umjetnici ne ograničava prostore našeg stvaranja. Na jedan tako direktan način posjetitelji će se nesvjesno upoznati s dijelovima sadržaja predstave čija je premijera planirana za 19. veljače u galeriji Velvet.

Predstava će putovati i gostovati po Hrvatskoj, ali i po kulturnim centrima Europe gdje je Nera imala priliku gostovati i educirati se.

P. R.


Pročitajte još: Kazališni projekt Nere Stipičević


Tagged: , , , , , , , ,