Nestlé i chefovi za smanjenje otpada od hrane

Nestlé je udružio snage s vrhunskim hrvatskim chefovima, kako bi u mjesecu u kojem se obilježava Međunarodni dan kuhara, skrenuo pažnju na važnost smanjenja otpada od hrane, ali i aktivnog uključivanja djece u kuhanje.Mate Janković, Mario Mihelj i Robert Hromalić dio su kulinarskog serijala u šest nastavaka ‘Chefovi Vrte zdravi film’, koji će tijekom listopada biti dostupan na Nestlé digitalnim kanalima. Dio je to projekta ‘Vrtim zdrav film’, koji već 11 godina pomaže roditeljima u stvaranju zdravih navika djece. Od ove godine snažan se fokus stavlja na smanjenje otpada i ostataka od hrane. Zadatak poznatih chefova bio je podijeliti savjete i trikove kako kuhati uz što bolje iskorištavanje namirnica. Tako su od glavnih jela pripremili i alternative jednako nutritivno hranjivih jela za drugi dan, od onoga što nije iskorišteno za ručak.

Mate Janković pripremio je goveđu juhu s azijskim začinima i rezancima, od čijih je ostataka napravio salatu s govedinom, rižom i povrćem iz juhe. ‘Znanstveno je dokazano da djeca koja pomažu u pripremi obroka jedu značajno više povrća od djece koja ne sudjeluju u kuhanju. Važno je da isprobavaju nove okuse i šire paletu namirnica koje vole’, izjavio je Mate. Kako ne baciti ništa od onoga što imamo u kuhinji, prije snimanja serijala objasnio je kroz 15 jednostavnih savjeta.

Mario Mihelj je ribu i povrće iz pećnice pretvorio u vrlo ukusnu savijaču od ribe, koja je oduševila i dječji žiri koji je ocjenjivao sva pripremljena jela. ‘Planiranjem obroka i sastavljanjem popisa za kupovinu možemo i sami značajno utjecati na smanjenje otpada od hrane’, objasnio je Mario, koji je podijelio i niz korisnih ideja za pripremu ribe uz što manje ostataka.

Robert Hromalić osmislio je dvije slastice, čokoladni mousse sa žitaricama i veganski flan bez mlijeka i glutena, u kojem je iskoristio čokoladu preostalu od pripreme moussea. ‘Djeca će se rado uključiti u zajedničko kuhanje ako je ono zabavno. Igrajte se okusima i teksturama, neka svaki desert bude kombinacija slatkog i slanog, kremastog i hrskavog’, rekao je Robert. Naš vrhunski slastičar dao je i savjete kako pripremati deserte uz maksimalno korištenje svih sastojaka iz kuhinjskih ormarića.

‘U aktivnosti projekta Vrtim zdravi film uključili smo snažne partnere koji nas svojim iskustvom i savjetima mogu inspirirati da usvojimo nove, održive navike kada je riječ o kuhanju. Na svjetskoj razini, godišnje se baci blizu milijardu tona hrane, dok u Hrvatskoj po stanovniku godišnje bacimo oko 75 kilograma hrane. Nestlé se od ove godine aktivno uključuje u podizanje svijesti o ovoj važnoj temi s konkretnim aktivnostima’, izjavila je Irena Merkaš, voditeljica korporativnih komunikacija, Nestlé Adriatic.

K. L.


Tagged: , , , , , , , , , , ,