Nevin: Francuska krimi komedija u kinima

Iz naše perspektive čini se kao da se radi o nekom drugom univerzumu, ali u Francuskoj je domaći film apsolutna svetinja kada se radi o kino rezultatima.Tako je novu kriminalističku komediju ‘Nevin’ u tamošnjim kinima do danas vidjelo preko nevjerojatnih 700.000 gledatelja. To ovaj novi film scenarista, redatelja i glumca Louisa Garrela čini jednim od najgledanijih francuskih filmova u posljednjih nekoliko godina kada su nezavisni uradci u pitanju. Osim sjajne gledanosti, film je dobio i najviše nominacija za prestižnu francusku nagradu Cesar – njih čak 11, a ovjenčan je s dva priznanja i to u kategorijama najbolje sporedne ženske uloge te najboljeg originalnog scenarija.

Kriminalistička komedija ‘Nevin’ iznimno je zabavna priča o obitelji koja se upušta u pljačku, a koja u naša kina stiže u četvrtak, 4. svibnja.

Kada Abel (Louis Garrel) sazna da se njegova 60-godišnja majka Sylvie (Anouk Grinberg) namjerava udati za muškarca koji se nalazi u zatvoru, potpuno izgubi živce. Uz pomoć svoje najbolje prijateljice Clémence (Noémie Merlant), Abel će učiniti sve što je u njegovoj moći kako bi zaštitio svoju majku. Ali upoznavanje Michela (Roschdy Zem), njegova novog očuha, moglo bi mu ponuditi jednu potpuno novu perspektivu o kojoj do tada nije niti razmišljao…

Nakon što je prošle godine premijerno prikazan na filmskom festivalu u Cannesu, gdje je pobrao hvalospjeve kritike, ‘Nevin’ je započeo s kino distribucijom po Francuskoj i u vrlo kratkom roku postao apsolutni hit. Njegov redatelj, scenarist, a ujedno i glavni glumac iznimno zabavnom pričom u potpunosti je uspio zaluditi domaću publiku koja je hvalila film na sva zvona. Niti kritika nije ostala ravnodušna, budući da je film do danas na popularnoj internetskoj stranici Rotten Tomatoes, koja se bavi objavljivanjem tekstova filmskih kritičara diljem svijeta, prikupila savršenih 100% pozitivnih ocjena.

Louis Garrel jedan je od najpopularnijih francuskih glumaca i redatelja današnjice. Iza sebe već ima tri uspješna filma, a oba su mu roditelja također redatelji. Inspiraciju za film ‘Nevin’ dobio je od svoje majke Brigitte Sy, koja je više od dvadeset godina održavala radionice po francuskim zatvorima gdje je upoznala svog kasnijeg supruga i Garrelova očuha. Za njega se također i udala upravo u zatvoru, a sve to Garrel je ukomponirao u priču svoje kriminalističke komedije te ubacio element pljačke koji je, naravno, izmišljen.

Za razliku od svih prethodnih Garrelovih filmova koji su snimani u Parizu, ‘Nevin’ je u cijelosti snimljen u Lyonu, a redatelj je odlučio raditi s glumicom Noémie Merlant nakon što je vidio njezin izvrstan nastup u filmu ‘Pariz, 13. okrug’ redatelja Jacquesa Audiarda. Ta se odluka očito pokazala ispravnom, jer je upravo Merlant u konačnici osvojila prestižnu nagradu Cesar za nastup u ovom filmu u kategoriji najbolje sporedne glumice.

S. R. / Foto. MCF


Tagged: , , , , , , , , , ,