Nick Cave novi headliner 13. INmusic festivala

Nakon točno deset godina od zadnjeg nastupa u Hrvatskoj, 2008. godine na trećem izdanju INmusic festivala, nikada jači i iščekivaniji Nick Cave & The Bad Seeds vraćaju se na glavnu pozornicu na zagrebačkom Jarunu.Bez sumnje, riječ je o jednom od najutjecajnijih i najinventivnijih rock sastava našeg doba koji preko trideset godina u neumornom i ustrajnom tempu grade glazbeni opus čija umjetnička vrijednost odolijeva zubu vremena. Na tragu iznimne turneje, na kojoj promovira album ‘Skeleton Tree’, u sklopu koje su rasprodane dvorane diljem Europe, Nick Cave se vraća na Jarun u pratnji savršeno usklađenih Bad Seedsa – Warrena Ellisa, Thomasa Wydlera, Martyna Caseya i Jima Sclavunosa. Ova skupina individualno jakih i raznolikih glazbenika u zajedničkom radu i nastupima generira posve neočekivanu i izvanrednu energiju kojoj su tisuće ljubitelja vrhunske glazbe svjedočile na protekloj turneji.

Nick Cave & The Bad Seeds su sa ‘Skeleton Tree’ uozbiljili posve nov zvuk, emociju i nezaboravan nastup uživo koji se na neobičan način evolucijski naslanja na suvremene klasike iz pera Nick Cavea & The Bad Seedsa – od ‘Tender Prey’, ‘Murder Ballads’, ‘Boatman’s Call’, ‘Abattoir Blues / Lyre of Orpheus’, ‘Dig’, ‘Lazarus Digdo Push The Sky Away’. Uvijek ekspresivan i iznimno predan u svojim nastupima, Nick Cave uz nov pristup pisanju i postepenom otklonu od prepoznatljive narativnosti, na recentnim nastupima gradi intenzivan i direktan odnos s publikom koja gotovo ravnopravno sudjeluje u razmjeni stihova, tonova i emocija. U svibnju je izdan i limitiran deluxe box set ‘Lovely Creatures’, koji kroz 45 odabranih i remasteriranih pjesama slavi 30 godina karijere ovog iznimnog umjetnika uz dodatak tridesetak osobno odabranih live snimaka, među kojima je i izvedba možda najomiljenije Caveove pjesme ‘Into My Arms’ upravo s INmusic festivala iz 2008. godine. Nema sumnje, povratak Nick Cavea & The Bad Seedsa pred hrvatsku publiku nakon čitavog desetljeća bit će još jedan antologijski susret.

Nick Cave & The Bad Seeds kao drugi objavljeni headlineri pridružuju se već impozantnom line-upu 13. izdanja INmusic festivala na kojemu će nastupiti i Queens Of The Stone Age, David Byrne, Skunk Anansie, Frank Carter & The Rattlesnakes… Institucija rock novinarstva, britanski New Musical Express, već je prepoznao program INmusica #13 kao jedan od najjačih festivalskih programa u Europi uz isticanje iznimno povoljne cijene ulaznica. INmusic festival #13 održat će se na već dobro poznatoj lokaciji zagrebačkih jarunskih otoka od 25. do 27. lipnja 2018. godine.

I. N.


Tagged: , , , , , , , , , ,