Nina Badrić dobitnica prve Cesarice

Nina Badrić s pjesmom ‘Dani i godine’, koju autorski potpisuju Nina Badrić i Predrag Martinjak, dobitnica je prve nagrade publike za hit godine – Cesarica.Nakon dva mjeseca glasovanja za glazbenu nagradu koja se glazbenicima dodjeljuje temeljem direktnih glasova publike, sinoć je u izravnom televizijskom prijenosu na Prvom programu HTV-a na splitskim Prokurativama po prvi put dodijeljena nagrada Cesarica.

Nagrada Cesarica je nagrada publike za hit godine, a tijekom protekla 2 mjeseca publika je od 40 ponuđenih skladbi izabrala 12 finalista i nominiranih pjesama te potom odabrala hit godine.

Večer na splitskim Prokurativama otvorena je izvođenjem skladbe ‘Cesarica’, a publika se pridružila orkestru i voditeljima, te otpjevala hit po kojem je nagrada dobila ime. Nakon toga na pozornici su se izmjenjivali finalisti Cesarice, a od nominiranih prvi su se na pozornicu popeli Damir Kedžo i Zsa Zsa te izveli pjesmu ‘Sve u meni se budi’. Nakon njih Prokurative su razveselili Tomislav Bralić i klapa Intrade koji su otpjevali svoj hit ‘Ne mogu te prestat jubit’. Mia Dimšić je otpjevala popularnu pjesmu ‘Život nije siv’, a Ivan Zak izveo je ljetni hit ‘Meni se s tobom’.

Upravni odbor Cesarice dodijelio je nagradu i zasluženo priznanje autorskom dvojcu, bračnom paru koji je izborni period obilježio s brojnim pjesmama od koji se njih čak pet našlo u užem odabiru i konkurenciji za Cesaricu. Tonči Huljić i Vjekoslava Huljić dobili su nagradu za Hit autore, a nagrade im je uručio Tomislav Mrduljaš, član Upravnog odbora Unisona i direktor Splitskog festivala. Poznati skladatelj potom je razveselio publiku izvevši na klaviru dva glazbena broja iz mjuzikla ‘Pacijenti’ koji su bili u samom finalu Cesarice, a otpjevali su ih Damir Kedžo i Hana Huljić.

Nakon toga predstavljene su i dodatne nagrade te se na taj način skrenulo pozornost i na pjesme koje su postigle najbolji rezultat u izvještaju radijskog emitiranja te u broju pregleda na internetu u izbornom periodu. Nina Badrić izvela je svoju pjesmu ‘Dani i godine’ nominiranu za hit godine, nakon čega joj je poznati splitski
glazbenik Goran Karan, član Upravnog odbora Cesarice, uručio nagradu za radijski hit godine.

Nagradu za Internet hit godine odnijela je Maja Šuput s pjesmom ‘Ne lomi mi srce’ koja se javila video porukom i zahvalila na nagradi. U okviru završne svečane dodjele nagrade Cesarica predstavljena je institucija Brod velikana hrvatske popularne glazbe ‘Marijana’, čiji je cilj promocija onih koji su nas
tijekom svojih karijera zadužili i ostavili neizbrisiv trag u hrvatskoj popularnoj glazbi. Brod je dobio ime po velikom hitu, a danas evergreenu Vlahe Paljetka, pjesmi ‘Marijana’. Vlaho Paljetak prvi je član posade Broda, a na tu listu velikana u prvoj godini automatski su uvršteni glazbenici, autori i izvođači, dobitnici Porina za životno djelo koji su nas u međuvremenu napustili: Ivo Robić, Branko Mihaljević, Arsen Dedić, Drago Britvić, Zvonko Špišić, Ljubo Kuntarić, Vinko Coce, Julije Njikoš, Nikica Kalogjera, Karlo Metikoš, Ljubo Stipišić Delmata, Stjepan Mihaljinec, Vice Vukov, Dino Dvornik, Đorđe Novković i Zdenko Runjić.

Posebna počast odana je glazbeniku koji je neizmjerno zadužio hrvatsku glazbu, pokojnom Tomislavu Ivčiću, a u čije ime je povelju Brod velikana hrvatske popularne glazbe ‘Marijana’ primio njegov sin Ivan Ivčić. Povelju je uručio Branimir Mihaljević, član Upravnog odbora Cesarice, a u čast ovom glazbenom velikanu izveden je
medley od nekoliko njegovih najpoznatijih pjesama, što je publika popratila velikim pljeskom.

Potom je krenula dodjela nagrada u pojedinačnim žanrovima: pop, rock, zabavne, klapske i tamburaške glazbe, a o kojima je odlučila publika u prvom krugu glasovanja.

Nagrada za hit godine u kategoriji pop glazbe uručena je grupi Pravila igre koji su izveli pjesmu ‘Zagrli me’. Na pozornicu se potom popeo poznati kantautor Miroslav Škoro čija je pjesma ‘Zadnja želja’ proglašena hitom godine tamburaške glazbe. U kategoriji klapa nagradu je dobila klapa Rišpet koja se zahvalila publici izvedbom pjesme ‘Reći ćeš mi fala’. Nagradu za rock kategoriju dobio je Parni Valjak, a Hus iz Valjka zahvalio se publici putem video poruke. Legendarni Željko Bebek izveo je pjesmu ‘Ja po kafanama’ koja je proglašena hitom godine zabavne glazbe. Žanrovske nagrade dobitnicima su uručile poznate splitske glumice: Ksenija Prohaska, Ivana Gudelj, Zorana Kačić Čatipović i Aneta Matulić.

Nakon što smo poslušali izvedbe svih nominiranih izvođača te nakon što su objavljene i uručene dodatne nagrade i priznanja, na red je došao i dio koji su svi čekali – proglašenje hita godine. Nagradu Cesarica autorima i izvođaču pjesme uručio je predsjednik Upravnog odbora Cesarice Miroslav Buljan, a dobitnica nagrade publike za hit godine, Nina Badrić nije skrivala uzbuđenje te je zajedno s publikom još jednom izvela pjesmu ‘Dani i godine’.

U. N.