Njemačka ministrica ponosna na njihov oskarovski film

Njemačka kinematografija dobiva na težini s Oscarima za film Edwarda Bergera ‘Na zapadu ništa novo’, izjavila je ministrica kulture Claudia Roth.‘Privući će pozornost u svijetu i dodati važnost njemačkom filmu’, rekla je Roth u Los Angelesu, kamo je otputovala na dodjelu nagrada.

Ocijenila je i da je Bergerov film izašao u pravo vrijeme, jer se bavi temom rata u Europi te općenito temom ‘užasa i brutalnosti’, koja se ponovno događa u srcu Europe zbog ‘Putinova zločinačkog napada na Ukrajinu’.

Film je inspiriran istoimenim romanom Ericha Marije Remarquea o Prvom svjetskom ratu. Autor je kasnije i sam postao meta nacista, kojima se nije svidjela antiratna poruka. ‘Njegov roman bio je među onima koji su javno spaljeni prije 90 godina, u pokušaju od strane nacista da ih zbrišu s lica zemlje.’

Remarqueu su nacisti oduzeli njemačko državljanstvo nakon čega je pobjegao u Švicarsku, a zatim u SAD.

Ovo je četvrti njemački film koji je osvojio Oscara za najbolji međunarodni film. ‘Na zapadu ništa novo’ nominiran je u devet kategorija, a osvojio je četiri. No, glavna nagrada, za najbolji film, izmakla mu je. Inače, prvi je put da je jedan njemački film dobio nominaciju u toj kategoriji.

dpa / Foto: Barbara Munker


Tagged: , , , , , , , ,