Oscar revija filmova u CineStar kinima

Zaljubljenici u film i kino s velikim uzbuđenjem čekaju najprestižniju dodjelu filmskih nagrada koju svake godine dodjeljuje američka Akademija filmskih umjetnosti i znanosti.CineStar već tradicionalno prikazuje izbor filmova u tjednu uoči Oscara kako bi neki svoje favorite pogledali još jednom, a drugi se po prvi put susreli s filmovima koji su u uskom krugu najboljih već samom činjenicom da su nominirani.

Oscar revija traje od 2. do 12. ožujka u odabranim CineStar kinima U Rijeci, Zagrebu, Splitu i Osijeku, a na programu su: ‘Elvis, film o kralju rock’n’rolla’ s Austinom Butlerom, dugoočekivani nastavak filma ‘Avatar: Put vode’, koji se primiče samom vrhu ljestvice filmova s najvećom zaradom ikada, zatim tu je i veliki hit Tom Cruisea koji je povodom izlaska ‘Top Gun: Maverick’ izjavio ‘da snima filmove za veliko platno’ i tako dodatno potaknuo publiku da najbolji doživljaj filma potraže upravo u kino dvoranama.

Izdvajamo i ‘Duhovi otoka’ – naslov s čak devet nominacija te ‘Sve u isto vrijeme’ s čak jedanaest nominacija. Moći ćete pogledati i Spielbergovu autobiografsku priču ‘Fabelmanovi’ sa sedam nominacija, zatim dramu ‘Tar’ o neobičnoj skladateljici čiju ulogu nosi Cate Blanchett i razuzdanu satiru ‘Trokut tuge’ o klasnim ulogama – nažalost jedna od glavnih glumica u tom filmu nedavno je tragično preminula. Zatim tu je drama ‘Kit’ s Brendanom Fraserom za kojeg mnogi kažu da ima ulogu života, te osebujni film s Margot Robbie i Bradom Pittom ‘Babylon’.

Tijekom Oscar revije, povodom 70. godišnjice Zagreb filma, u petak 3. ožujka u Kaptol Boutique Cinema bit će izložen originalni zlatni kipić koji se inače čuva u Muzeju Grada Zagreba. Podsjetimo se, ‘Surogat” je, i danas, vrlo zabavan animirani film Dušana Vukotića iz 1961. godine. Bio je to prvi animirani film izvan SAD koji je osvojio nagradu Oscar i do dan danas to je jedini Oscar za neki hrvatski film. Ovo remek djelo nastalo je u skromnim prostorijama Zagreb filma u Vlaškoj ulici u vrlo kreativnoj atmosferi. ‘Kakva je to bila kreativna atmosfera? Najbolje to mogu opisati usporedbom da je Zagreb film tada bio jedan veliki rock bend. Svi su živjeli u jednoj prostoriji, za jednim stolom. Gledali su jedan drugome preko ramena, svađali se, vrijeđali se i divili. I u takvom jednom savršeno kreativnom okruženju Dušan Vukotić stvorio je svoje remek djelo, film Surogat, izjavio je ravnatelj Ustanove Zagreb film, Vinko Brešan. ‘Surogat’ traje devet minuta, a prigodno će biti prikazan prije dugometražnih filmova u prvih nekoliko dana Oscar revije u kinu na Kaptolu

T. Š. / Foto: Promo


Tagged: , , , , , ,