Vino & kino: Pjenušci i Oscari u Bornsteinu

Serija urbanih evenata Vino & kino, koji spajaju vina i filmove u svojem najnovijem izdanju, u zagrebačkoj vinoteci Bornstein spojila je plešivičke pjenušce i vina Kurtalj i Jagunić s filmovima koji su ovogodišnji kandidati za nagradu Oscar. Odaziv publike iznenadio je i same organizatore pa su na radost ljubitelja mjehurića događanje ponavljali i sljedeći dan.‘Uistinu nisam očekivala da će dva relativno samozatajna vinara izazvati ovakav interes posjetitelja, a kad sam im to rekla, mislim da su se i oni iznenadili’, otkrila je organizatorica događanja Jelena Bulum, dodavši kako se nikada prije nije dogodilo da se isti program i vinari moraju reprizirati i večer poslije. Očito se radi o konceptu koji publici odgovara, a posebno raduje zanimanje za ovakve male obiteljske vinarije koje se unatoč izvrsnoj kvaliteti svojih vina moraju jako boriti za svoje mjesto pod suncem.

Svaki od pet ovogodišnjih kandidata za Oscara u kategoriji najbolji film dobio je svoju pratnju iz vinarija Kurtalj i Jagunić:
‘Zelena knjiga: Vodič za život’ i Jagunić Three Stars Brut
‘Crni član Ku Klux Klana’ i Rosé Kurtalj
‘Čovjek iz sjene’ i Jagunić Rajnski rizling 2017
‘Hladni rat’ i Jagunić Traminac crveni 2017
‘Roma’ i Kurtalj Cuvée Prestige Extra Brut 2013

Između vina i filmova povlačile su se paralele, a poseban dojam ostavila su dva posljednja uparivanja kada su se vina Traminac crveni od Jagunića i Kurtaljev Cuvée Prestige pokazali kao dostojni pratioci umjetničkih uradaka ‘Roma’ i ‘Hladni rat’. S Crvenim Tramincem od Jagunića se rastajete da bi jedva čekali ponovni susret, otprilike kao ljubavnici u ‘Hladnom ratu’, a Kurtaljev Prestige Extra Brut je pjenušac nevjerojatne zrelosti i ozbiljnosti baš kao i film ‘Roma’, koji ove godine slovi za najvećeg oscarovskog kandidata.

Od zalogaja koji su pratili vina treba spomenuti vrlo ukusni rižoto od kozica koji se pripremao u Bornsteinu, a u pripremi hrane sudjelovao je jedan mali catering čije vrijeme tek dolazi. Iako su se publici Vina & kina osobno predstavili, ovdje ih nećemo još spominjati. Naime, zbog nekih stvari na Vino & kino ipak trebate osobno doći, a sudeći po interesu posjetitelja od sada bi prilike za to moglo biti i više od jedanput mjesečno.

J. B.


Tagged: , , , , , , , , , , , , ,