Vino & kino: Plavci Stina i Ledinić kakvih nema na filmu

Kažu da plavac mali ima tisuću lica, kažu da mu je narav divlja i da je neobuzdan i rustikalan, ali isto tako kažu da u rukama pravog vinara ova sorta daje vina kvalitete kakva se rijetko viđa.U točnost ovih tvrdnji zagrebačka publika mogla se uvjeriti u vinoteci Bornstein gdje su se u sklopu događanja Vino&Kino kušali plavci dva različita stilska izričaja: s jedne strane, Stinini moderni plavci Bogondon 2017, Plavac mali barrique 2013, Plavac mali Majstor 2015, a s druge strane, plavci pelješkog vinara Željka Ledinića s kojima su ljubitelji tradicionalnih plavaca došli na svoje – Plavac mali selekcija 2013, Plavac mali Prestige 2011 i polusuhi Plavac iz 2011. godine.

Degustaciju su pratili isječci iz psiholoških trilera, a odabir filmova objasnila je organizatorica događanja Jelena Bulum, rekavši kako tako složena i ozbiljna vina kao što su plavci svoj al pari mogu naći samo u filmovima čiji likovi su psihološki jednako kompleksne osobe.

Balerina koja ‘puca’ pod pritiskom visokih očekivanja u filmu ‘Crni labud’, talentirani Tom Ripley koji misli da je ‘bolje biti lažni netko, nego pravi nitko’, patološka lažljivica i kleptomanka Marnie, kreatura majstora suspensa Hitchcocka koja je, usput budi rečeno, svoj izvrsni pandan našla u jednom drugom Majstoru, onom Stininom, podsjetili su na neodoljivi šarm koji imaju ‘drugi’ i ‘drugačiji’, a upravo takvim se plavac deklarira.

Stinina vina kušala su se uz već poznate zalogaje iz Bornsteinove kuhinje, a Ledinić vina uz malostonske kamenice i autentične hrvatske kolače Bakini poljupci čiji sastojci dolaze iz domaćih OPG-ova.

Publika je svoje zadovoljstvo izrazila interaktivnim sudjelovanjem na ovom događanju, pa je pljeskom u nekoliko navrata nagradila Stinine, još uvijek nenadmašne vinske etikete, spontanost pelješkog brke Željka Ledinića i filmsko znanje Martina Milinkovića, koji je publici uz odabrane filmove otkrivao pikanterije iz filmske industrije. Za kraj organizatori poručuju da je u pripremi već i božićno izdanje Vina & kina.

J. B.


Tagged: , , , , , , , , , , ,