Njemačka TV serija o Franzu Kafki

Povodom 100. obljetnice smrti književnika Franza Kafke, njemačka televizija ARD pokušala se mini-serijom približiti čovjeku koji je u svom kratkom životu (1883.-1924.) stvorio toliko toga velikog i zagonetnog.

Službenik koji se jednog jutra probudi kao ogromna buba, nedužan čovjek kojeg samo pokupe i zatvore, a ne zna zašto. Zastrašujući i na prvi pogled apsurdni scenariji koje je Franz Kafka stvorio svojim jedinstvenim načinom prevođenja užasa u trezvene riječi i danas su među najvećim djelima svjetske književnosti.

U seriji su sjajno isprepleteni pristup preko ljudi koji su mu bili bliski ili su na njega utjecali te život i djelo velikog stvaraoca koji za sebe, u mješavini istinske nesigurnosti i koketiranja, kaže: ‘Ja sam – ako ništa drugo – vrlo mali’.

‘Mislim da je bio majstor zapažanja. Nije samo gledao’, rekao je za agenciju dpa Joel Bassman, koji glumi Kafku. Bassman je napravio odličan posao i sretan je što je otkrio ‘vrlo veselu stranu’ pisca.

‘Smatraj me snom’, jedan je Kafkin citat iz serije.

Kad se Kafka, u seriji, posvađa sa svojom dugogodišnjom zaručnicom Felice Bauer, koju glumi Lia von Blarer, osjeća se kao Josef K. u ‘Procesu’. I onda dolazi možda najpoznatija prva rečenica u literaturi na njemačkom jeziku: ‘Netko je sigurno oklevetao Josefa K, jer iako nije učinio ništa loše, uhićen je jednog jutra.’

‘Kafkina djela utkana su u njegov život s iznimnom vještinom. Serija odaje veliku počast jednom od istinskih književnih velikana 20. stoljeća’, prenio je ARD riječi pisca Salmana Rushdieja.

Serijal ARD iznimno je uspješan, ali ne i jedini umjetnički pokušaj da se posveti fenomenu Kafke na 100. obljetnicu njegove smrti. Sredinom ožujka u kina je stigao film ‘Raskoš života’ (Die Herrlichkeit des Lebens) o posljednjoj godini života pisca i njegovoj posljednjoj ljubavi Dori Diamant.

dpa / CTK


Tagged: , , , , , , ,