Njemački pivari: Oporavak ali pod pritiskom

Njemački pivari lani su zabilježili blagi oporavak prodaje, no procjenjuju da će nova poskupljenja usporiti oporavak od recesije izazvane pandemijom.Njemačke su pivovare prošle godine bile nešto bolje, objavio je Savezni ured za statistiku, ali proizvođači kažu da inflacija usporava oporavak od recesije izazvane pandemijom.

Pivari su u 2022. godini prodali 8,8 milijardi litara piva, 2,7 posto više u odnosu na prethodnu, povijesno najslabiju godinu 2021., pokazuju statistički podaci.

U samoj Njemačkoj, čak i uz najtoplije ljeto u 100 godina, otišlo je samo 7,2 milijarde litara, odnosno samo 4 posto više nego godinu prije i 5 posto manje nego pretpandemijske 2019. godine.

Čak ni Svjetsko prvenstvo u nogometu – koje se prošle godine prvi put igralo zimi – nije mjerljivo povećalo prodaju piva u Njemačkoj.

Izvoz piva u Europsku uniju bio je u godišnjem plusu od 7,8 posto, dok je prodaja u treće zemlje bila u minusu od 12,4 posto.

Pandemijskim lockdownom pivovare su pretrpjele snažan udar na prodaju, a lani su ih mučile sve veće cijene energije, sirovina i logistike.

Udruženje njemačkih pivara procjenjuje da će zbog svega pivo još poskupjeti te kako će to oslabiti potražnju i usporiti oporavak.

dpa / Foto: Matthias Balk


Tagged: , , , , ,