Njemački turizam u znaku 100 godina Bauhausa

Regionalni ured Njemačke turističke zajednice u Egoist baru u Zagrebu održao je tradicionalno predstavljanje medijima. Ovogodišnja globalna tematska kampanja povodom obilježavanja 100 godina od osnivanja legendarnog Bauhausa u Weimaru, vodi u rodno mjesto modernizma, u svijet arhitekture, dizajna i umjetnosti stvorenog u Njemačkoj, a čija djela su i danas cijenjena diljem svijeta.Pozdravni govor održao je Bruno Boban, glasnogovornik i savjetnik njemačkog veleposlanstva u Zagrebu, a promotivnu kampanju ‘Celebrating Bauhaus’ predstavio je Cristian Sallai, marketing & sales menadžer regionalnog ureda Njemačke turističke zajednice.

Proslava obljetnice povodom osnivanja Bauhausa motiv je organizacije brojnih festivala, izložbi i projekata u cijeloj Njemačkoj, koja tako dodatno učvršćuje svoju poziciju kulturalne destinacije broj jedan za Europljane.

Njemačka je za Hrvate i dalje jako atraktivna destinacija za odmor, a glavni razlozi putovanja su odlasci na turistička putovanja i odmor, poslovna putovanja te posjet prijateljima i obitelji. Val uspjeha u Hrvatskoj, na najznačajnijem tržištu Njemačke kao turističke destinacije, nastavlja se i bilježi nove rekorde po broju noćenja. Od siječnja do prosinca 2018. ostvareno je 418.736 noćenja. ‘Već nekoliko godina za redom Hrvatska bilježi trend rasta: 2017. je bila rekordna godina, a 2018. je donijela novi porast od čak 13 posto u odnosu na taj rekord. To čini Hrvatsku jednim od bitnijih incoming tržišta za Njemačku’, objašnjava Cristian Sallai.

Najjači pokretač rasta s 35,8% noćenja iz Hrvatske je Bavarska, slijedi pokrajina Hessen s 15,6% i Baden-Württemberg 15,2%. Njemačka i dalje učvršćuje svoju poziciju kao atraktivna destinacija za odmor za putnike iz Hrvatske, pa turistička putovanja zauzimaju prvo mjesto s 42% od ukupnog broja putovanja za Njemačku. Od toga se 44% turista odluči za posjet njemačkim gradovima i događajima, zatim slijede kružna putovanja (20%), a za odmor u turističkim područjima se opredijeli 12%. Na poslovna putovanja u Njemačku iz Hrvatske godišnje otputuje 31% od ukupnog broja putnika, a ostala putovanja predstavljaju 26% od ukupnog broja putovanja.

Bruno Boban i Cristian Sallai na zagrebačkoj prezentaciji

Njemačka turistička zajednica u svojoj globalnoj tematskoj kampanji za 2019. godinu u fokus stavlja stogodišnju obljetnicu od osnivanja legendarnog Bauhausa u Weimaru. Tim povodom su organizirane brojne aktivnosti namijenjene kulturno orijentiranoj populaciji iz definiranih ključnih tržišta koje će pobuditi zanimanje za autentičan doživljaj povijesti Bauhausa i Njemačke kao zemlje njegova porekla.

‘Proslava obljetnice povodom osnivanja Bauhausa je odličan način učvršćivanja pozicije Njemačke kao kulturalne destinacije broj jedan za Europljane’, objašnjava Petra Hedorfer, direktorica upravnog odbora DZT-a povodom početka kampanje. ‘Osnivači Bauhausa su predavali u Weimaru, Dessau i Berlinu, ali to ne znači da internacionalni sjaj Bauhausa, njegovo nasljeđe i korijeni ne sežu i do ostalih pokrajina Nemačke, do Baden-Württemberga, regije Nord Rhein-Westfalen i njezinih gradova: Krefelda, Duisburga, Oberhausena, Essena i Münstera. To predstavlja važan aspekt ponude kulturalnog turizma turističke destinacije Njemačke.’

Povodom stogodišnjice Bauhausa širom Njemačke se organiziraju brojne aktivnosti u suradnji s berlinskom Umjetničkom akademijom. U fokusu su projekti koji se bave legendarnom Bauhaus pozornicom. Pod pokroviteljstvom predsjednika SR Njemačke, 17. siječnja je započeo festival kojem je za cilj bio obnoviti duh Bauhaus festivala s umjetnicima iz čitavog svijeta. Umjetnički pravac festivala povjeren je poznatom dramaturgu i kustosu Bettine-Wagner-Bergelt.

Tri velike izložbe organizirane povodom obljetnice u 2019. godini prenose povijest Bauhausa, posebnosti njegove arhitekture i dizajna interijera. Ovom prilikom će po prvi puta biti prikazan dio Bauhaus kolekcionarskog blaga, dizajnerskih klasika i eksperimenata forme.

Weimar: 6. travnja počinje izložbeni ciklus u novom Bauhaus muzeju Weimar. Jubilarna izložba ‘Bauhaus je iz Weimara’ stavlja osnivanje Bauhausa u pokret modernizma te stavlja svjetlost na utjecaj osnivača Waltera Gropiusa.

Berlin: Jubilarna izložba Bauhaus arhiva / Muzej interijera u Berlinskoj galeriji 6. rujna s naslovom ‘Original Bauhaus’ posvećena je odnosu unikata i serije, originala i reprodukcije. Posjetitelji će vidjeti klasike dizajna kao i današnje replike Bauhaus djela i odgovore suvremenih umjetnika na ikone modernizma.

Dessau: Zaklada Bauhaus Dessau će od 8. rujna u novom Bauhaus muzeju prikazati izložbu u kojem je Bauhaus kao polje eksperimenta za modernu kulturu praktičnog života stavljen u fokus izložbe ‘Bauhaus zbirka’. Različiti Bauhaus proizvodi kao što su tipografije, svjetiljke, namještaj, tapete ili tekstil predstavljaju danas prirodni dio našeg svakodnevnog života. Oslanjajući se na ovo svakodnevno iskustvo izložba omogućava stvarni doživljaj Bauhaus kulturnog naslijeđa u 21. stoljeću.

P. R.


Tagged: , , , , , , , ,