Noć knjige 2015: Više od tisuću programa i akcija

Na Svjetski dan knjige i autorskih prava, 23. travnja, četvrti će put započeti maratonsko druženje s knjigom – manifestacija Noć knjige 2015. Čarolija čitanja i ove će godine osvijetliti najdulju kulturnu noć u Hrvatskoj, u kojoj ćemo s knjigom kroz mrak tražiti put prema boljem i sretnijem sutra.
Noć knjige 2015_Moderna vremena Noć knjige 2015. održat će u više od 180 gradova i mjesta diljem zemlje, s najvećim brojem programa u Zagrebu (196). Oko 400 sudionika (knjižnice, knjižare, nakladnici, odgojno-obrazovne ustanove, kulturni centri, muzeji, galerije, udruge i dr.) pripremilo je više od 1000 programa i akcija, koji će bez sumnje zadovoljiti sve knjiške sladokusce. Javna čitanja, kreativne radionice, kvizovi, nagradne igre, projekcije filmova, ali i klasična predstavljanja knjiga i druženja s autorima – sve to posjetiteljima će biti ponuđeno na bogatom „knjiškom meniju“.

U Noći knjige 2015. sudjelovat će brojni pisci, urednici, prevoditelji, glazbenici, glumci, izvođači, ali i meteorolozi, muzealci, entuzijasti; javne osobe koje gaje interes za knjigu i pisanu riječ.

Zahvaljujući velikom ovogodišnjem odazivu škola (115), uz vrtiće i programe u knjižnicama, Noć knjige 2015. bogatija je programima koji nastoje ukazati na važnost čitanja i druženja s knjigom od najranije dobi.

Prodajne akcije i popusti moći će se ostvariti tijekom cijelog dana u više od 80 knjižara i antikvarijata širom Hrvatske. Veliki broj knjižnica u Noći knjige nudit će besplatan upis, vraćanje knjiga bez zakasnine i ostale pogodnosti.

Svečano otvorenje manifestacije

Na svečanom otvorenju Noći knjige u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, 23. travnja u 12 sati, objavit će se početak javne rasprave o prijedlogu Nacrta nacionalne strategije poticanja čitanja te će se predstaviti i najnoviji rezultati istraživanja tržišta knjiga u Republici Hrvatskoj (GFK, travanj 2015.). Otvorit će se i izložba fotografija Kadar za čitanje 2015., koju čini izbor najboljih fotografskih radova iz natječaja koji su proveli Noć knjige i Fotoklub Zagreb te će se uručiti nagrade pobjednicima.

Noć knjige 2015Posebni programi

Za one koji Noć knjige žele provesti ispred malih ekrana, Treći program Hrvatske televizije je pripremio specijalan program: ekranizacije kapitalnih djela Miguela de Cervantesa, Jaroslava Hašeka, Hermana Melvillea, Raymonda Chandlera, Yukija Mishime i drugih, kao i posebne emisije posvećene Noći knjige.

U Noći knjige održat će se i natjecanje gradova u poznavanju književnosti – KNJIZ, u kojem će sudjelovati ekipe natjecatelja iz Splita, Zagreba, Rijeke, Šibenika i Osijeka. Pitanja za kviz je pripremio Renato Baretić. Voditelju kviza u Zagrebu, Kruni Lokotaru, pridružit će se i naš poznati pisac Pavao Pavličić. Nagrade su vrijedne – putovanje u Prag za dvoje (nagrađuje F-tours iz Splita) i vrijedna izdanja Leksikografskog zavoda MK i Frakture.

Zoološki vrt grada Zagreba pripremio je poseban program namijenjen najmlađima. Uz dobru knjigu, čitaonice i kreativno-likovne radionice, omiljene knjige o životinjama moći će se ponovno proživjeti na jedinstven način obilaskom lavova, vukova, zmija, papiga i ostalih stanovnika Zoo vrta. Za organizirane grupe (vrtići/škole/domovi) Zoološki vrt nudi mogućnost obilaska vrta uz priče i radionice i tijekom dana (do 18 sati) uz prethodnu najavu. U slučaju da se radi o grupama djece iz domova ili s posebnim potrebama, ulaz je besplatan.

Noć knjige obilježit će se i u hrvatskim zatvorima, kaznionicama, odgojnim zavodima i centrima. Za vrijeme trajanja manifestacije, od 18.00 do 01.00 sati, u skladu s Kućnim redom, omogućit će se  zatvorenicima i maloljetnicima da imaju upaljena svjetla i da čitaju knjige.

Drugu godinu za redom Noć knjige održat će se u Sloveniji i Crnoj Gori, a trenutno se aktivno radi na širenju manifestacije i na druge zemlje u svijetu.

Organizatori Noći knjige 2015. su Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Knjižni blok – Inicijativa za knjigu, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA te portal za knjigu i kulturu čitanja Moderna vremena.

Noć knjige 2015. održava se pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske, a program obilježavanja podržava i Odjel za UNESCO pri Ministarstvu kulture Republike Hrvatske.

Realizaciju ovogodišnjeg programa financijski su pomogli Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Grad Zagreb.

P. R. / Foto: www.mvinfo.hr


Pročitajte još: Noć knjige 2014. u caffeu Kolding  , Noć knjige uz najbolje priče domaćih autora , Arsenova pjesnička Noć knjige


 

Tagged: , , , , , ,