Nova gastro turistička destinacija u Matuljima

U ljepotama Opatije i njezine rivijere može se uživati razgledavajući predivne parkove, šećući po Lungo mareu, proučavajući stoljetne građevine, obilazeći izložbe ili jednostavno, uz dobar sladoled ili neko piće sjedeći uz obalu mora. Ali, krene li se iznad Opatije prema Matuljima, uživanje se nastavlja i to na drukčiji način, a vožnja od desetak minuta itekako će se isplatiti.Naime, na adresi Anđeli 40 u Bregima, nalazi se destilerija i nedavno otvorena kušaonica SuZa Croatian Spirit. Najprije, kad se skrene s ceste na zadanu adresu (dosta je strmi uspon) i ugleda kušaonicu, treba se okrenuti: goste očekuje jedinstven pogled na Kvarnerski zaljev te otoke Cres i Krk. Nakon obaveznog fotografiranja i selfija, treba se okrenuti prema brdu i uputiti u ljupku kućicu s lijeve strane gdje će goste dočekati uvijek nasmijani domaćini kušaonice SuZa Croatian Spirit.

Borjan Suzić, suvlasnik destilerije SuZa Croatian Spirit

Priča obitelji Suzić započela je 1980-ih kad je otac Slavko iz hobija počeo peći rakiju. Onako, ‘po domaći’, za potrebe kućanstva. Grožđe se kupovalo u Istri i najprije su radili vino, a onda od vina pekli rakiju. Par godina kasnije, Slavko se počeo baviti pčelarstvom, a nakon što je od gospođe Bauer, čiji je otac bio poznati pčelar sa Sušaka, dobio recept za medicu, posao se počeo širiti.

Naime, medici gotovo nitko nije mogao odoljeti i počele su kretati narudžbe. Međutim, kako je Slavko bio profesionalni vatrogasac, nije se stigao baviti i destilerijom, pa su njegovi sinovi Borjan i Tino (ovom prilikom opravdano odsutan) odlučili preuzeti posao. U početku su radili preko očeva OPG-a, a potom su 2006. godine otvorili firmu Suza T.B.

Godinama su braća blizanci paralelno radili dva posla, svoj stalni i ovaj ‘iz hobija’, a potom su shvatili da se nalaze na prekretnici te da moraju birati: ili jedno ili drugo. Dakako, odluka je pala na destileriju, a danas se mogu pohvaliti da nude 23 proizvoda, rakija i likera spravljenih prema domaćim receptima, od hrvatskih sirovina.

U Bregima, gdje se nalazi proizvodnja i obiteljska kuća, obitelj Suzić nedavno je otvorila rustikalno uređenu kušaonicu, u kojoj se, uz odlične hladne plate, mogu kušati pića i raditi kokteli. Unutrašnjost kušaone i dio destilerije izgledaju kao mali muzeji. Naime, braća su pasionirani kolekcionari starina tako da se na policama i zidovima nalaze ne samo stara pakiranja pića nego i gobleni (npr. s motivom Vučka), pribori za jelo, stare slike, ručni radovi pa i stari jukebox koji još uvijek radi.

Njihova alkoholna pića također pričaju priče, jer su u njih uključene obiteljske i povijesne sage iz tog kraja. Primjerice, njihov najprodavaniji proizvodi nose ime Fiuman i Fiumanka. Fiuman je biljni liker (nešto između pelinkovca i jegera), a Fiumanka voćni liker sličan teraninu, koji imaju zanimljivu priču.

Na etiketama su stare fotografije Borjanovih i Tinovih nonića. Djed je bio gospar iz Dubrovnika, a baka Riječanka, Fiumanka. Ljubav je bila burna, pa naglo prekinuta, ali njihovi likovi i dalje žive (boca pored boce) na rustikalnim etiketama.

Destilerija je možda nekima poznatija po ginu Torpedo 51 ili Učkarici (travarica), a kušaonica je otvorena (osim vikendom) svima koji žele kušati kvalitetne proizvode, ali i sami napraviti gin. U kušaonici se nalaze i minijaturna (stolna) destilerija, gotov destilat (rađen od slavonske pšenice) i gomila začina koje je dovoljno dodati, uključiti plinski grijač i pričekati pola sata. Kad počne kapati unikatni gin, domaćini će goste naučiti i ponešto o gradaciji, volumenu te kako će svoj gin natočiti u bočicu i etiketirati je.

Trenutno proizvode oko 30.000 litara likera i rakija, pa se njihove proizvode s glagoljičkim slovom S na etiketi može naći u mnogim ugostiteljskim objektima i maloprodajnim trgovinama.

Ali, pijuckanje, primjerice, likera od Fiumanke iz vrta kušaonice s kojeg puca jedinstveni pogled, poseban je doživljaj koji ne propustite kad ste na Kvarneru

A. P. / Foto: FAMA i Nikola Zoko


Tagged: , , , , , , , , , , , , ,