Nova koncertna sezona Zagrebačke filharmonije

Uz slogan ‘Jer niste čuli sve!’ Zagrebačka filharmonija u Jazz & Cabaret klubu Kontesa predstavila je novu koncertnu sezonu 2019./2020. okupivši brojne predstavnike medija te uglednika iz kulturnog, glazbenog i društvenog života.Bili su tu kantautor Zoran Predin i dirigent Veton Marevci, a atmosferu su nastupima dodatno začinili Kvartet Zagrebačke filharmonije, Jelena Radan u pratnji gitarista Pedra Abreua te Filip Fak, pijanist i član Zagrebačke filharmonije.

Ravnatelj Zagrebačke filharmonije Mirko Boch i karizmatični šef dirigent David Danzmayr predstavili su uzbudljivu koncertnu sezonu i raznovrstan glazbeni program koji obiluje zvučnim dirigentskim i solističkim imenima, nekim velikim i raritetnim izvedbama i zanimljivim gostovanjima kojima će orkestar predstaviti glazbene boje Zagreba.

Maestru Danzamyru ovo je posljednja sezona na mjestu šefa dirigenta orkestra: ‘ Hrvatska je prekrasna zemlja s puno izvrsnih glazbenika. Glazbeni život u Hrvatskoj je iznimno bogat, i stoga sam ponosan što sam bio dio toga. Zavolio sam orkestar, imamo uistinu dobar odnos i premda mi je ovo posljednja sezona na mjestu šefa dirigenta, i dalje ću nastaviti održavati koncerte sa Zagrebačkom filharmonijom.’

Uz poznata tri ciklusa – Crveni, Plavi i OFF – Zagrebačka filharmonija predstavila je i jedan novi – Minimini ciklus kojim će prvi put imati zaseban ciklus glazbeno-scenskih izvedbi/koncerata namijenjenih približavanju klasične glazbe djeci i mladima. Najavljene su premijere ‘Ježeve kućice’ i ‘Božića kod zimogroznih’.

‘Naš fokus na približavanje klasične glazbe mladim naraštajima sada je dobio formu zasebnog Minimini ciklusa i na njega smo osobito ponosni. Idemo u korak s vremenom, s trendovima svjetskih orkestara koji sve više pažnje posvećuju upravo tom segmentu publike’, izjavio je ravnatelj Boch.

Redoviti ciklusi Zagrebačke filharmonije – Crveni i Plavi – nude ukupno 22 koncerta, a u goste im dolaze sjajni pijanisti nove generacije Andrew von Oyen i Bruno Vlahek, virtuozna violinistica Karen Gomyo; dirigent i violinist u jednom – Massimo Quarta, specijalist za Paganinijeva virtuozna djela, zatim pijanistička zvijezda Simon Trpčeski koji će izvedbom Beethovenova 5. koncerta za klavir obilježiti 250. godišnjicu njegova rođenja, karizmatična operna diva Dubravka Šeparović Mušović te jedna dirigentica: maestra Alevtina Ioffe pravo je osvježenje u, još uvijek, pretežno muškom dirigentskom društvu.

Zagrebačka filharmonija najavila je i nastavak suradnje s maestrom Dmitirijem Kitajenkom te snimanje trećeg po redu nosača zvuka za prestižnu izdavačku kuću Oehms classics.

U novoj sezoni orkestar ide na turneju Austrija-Njemačka-Švicarska u sklopu koje će koncerte održati u europskim glazbenim centrima: Beču, Dresdenu, Münchenu, Frankfurtu i Zürichu. Četvrtu godinu zaredom u novogodišnje jutro gostuju u Salzburgu, a u siječnju ih očekuje gostovanje u vječnom gradu Rimu s izvrsnim mladim hrvatskim glazbenicima, pijanistom Ivanom Krpanom i dirigentom Vetonom Marevcijem.’Ponosan sam na program nove sezone jer će u Zagrebu, sa Zagrebačkom filharmonijom gostovati svjetska imena klasične scene, ali su u njemu zastupljeni i brojni mladi hrvatski dirigenti i solisti čiju kvalitetu treba poticati jer predstavljaju ponos hrvatske glazbe. A kad uz njih stoji orkestar od 119 glazbenika i sa 149. godišnjom tradicijom, to im daje dodatni ‘vjetar u leđa’, rekao je Mirko Boch.

Već treću sezonu zaredom OFF ciklus svojim nekima fora, drugima neobičnim koncertima – a svakako zanimljivim i garantirano drukčijim, privlači sve one koji žele ‘isključiti probleme’ i ‘uključiti’ ono što svi najviše volimo – dobru glazbu.

U ovogodišnjem OFF ciklusu očekuje vas glazba iz omiljenih opereta i mjuzikala sa Sandrom Bagarić i Đanijem Stipaničevim, prava glazbena fiesta u programu Salsa filármonica, koncerti slovenskog kantautora Zorana Predina, kao i Jelene Radan te još nekoliko glazbenih poslastica.

H. M. Foto: Matija Habljak (Pixsell)


Tagged: , , , , , , , , ,