Novi album: Zoran (Predin) pjeva Arsena (Dedića)

Godinu u kojoj slavi 40 godina uspješne karijere, slovenski kantautor Zoran Predin započeo je prilično aktivno. U siječnju je u studiju Croatia Recordsa započeo sa snimanjem albuma ‘Zoran pjeva Arsena’. Početkom veljače u ZKM-u predstavio je svoju novu knjigu ‘Glavom kroz zid’, kraj mjeseca proći će u znaku promocije novog albuma, a već 7. ožujka veliku obljetnicu proslavit će gala koncertom ‘Ljubavnik iz ormara’ u zagrebačkom Lisinskom.Predin je jedan od najznačajnijih novovalnih kantautora kojeg krasi duhovita i dominanta autorska snaga, a zbog doze provokativnosti i crnohumornih tekstova koje je prvenstveno pisao za grupu Lačni Franz, čiji je osnivač, često je bio i na meti tadašnje vlasti. Za Arsena Dedića veže ga dugogodišnje prijateljstvo, a velikog autora osjećao je ne samo kao prijatelja, već i kao mentora, starijeg brata, njegovu srodnu poetsku dušu. Upravo zato nakon velikog uspjeha albuma Matije Dedića ‘Matija svira Arsena’ rodila se ideja za album ‘Zoran pjeva Arsena’. Predin je odabrao dvanaest pjesama koje su snimljene u gypsy swing aranžmanima, a njegova dugogodišnja suradnja s Damirom Kukuruzovićem i njegovim Django Group omogućila mu je da svoju ideju ostvari na najbolji mogući način. U novim aranžmanima violinista Bruna Urlića i Zorana Predina, Arsenovi klasici poput ‘Kuća pored mora’, ‘Moderato Canatbile’, ‘Ni ti, ni ja’, ‘Imenom sam tvojim zvao’, ‘Pamtim samo sretne dane’ dobile su novi stil koji će sasvim sigurno podjednako oduševiti Arsenovu i Predinovu publiku, ali i sve one koji vole Leonarda Cohena i Vaya con Dios.

Na četiri pjesme gost je Matija Dedić, slavni pijanist koji je svojim glazbenim umijećem ovim pjesmama dao potrebnu autentičnost i s kojim Predin zajedno stoji iza albuma ‘Tragovi u sjeti’ i ‘Tragovi u sjeti 2’. ‘Arsen je vrlo duhovit čovjek, osoba koja nije znala lagati. Svakome je otvoreno rekao što ga ide tako da su se mnogi nelagodno osjećali u njegovu društvu. Uvjeren sam da bi na ovaj album rekao: ‘Svaki tvoj uspjeh je velika rana u mom srcu, osim ovog albuma”, rekao je Predin.

Novo Predinovo izdanje, osim na CD-u, bit će uskoro objavljeno i na vinilu, a nekoliko pjesama s ovog albuma premijerno će biti izvedeno na koncertu u Lisinskom. Uz Matiju Dedića kao gosta, Predin će odsvirati i pjesme s njihovih zajedničkih albuma ‘Tragovi u sjeti’, uz akustični Lačni Franz podsjetit će publiku na legendarne pjesme iz osamdesetih te novijeg albuma ‘Akustična pusa’, a posebna gošća bit će Anja Rupel iz grupe Videosex.

C. R. / Foto: Emanuela Tomino


Tagged: , , , , , , , , , , , ,