Zoran Predin i Matija Dedić: Tragovi u sjeti u Lisinskom

Pred rasprodanom Velikom dvoranom KD Vatroslava Lisinskog u Zagrebu održan je jedan od najznačajnijih koncerata ove sezone: ‘Tragovi u sjeti 1+2’ ponajvećih zvijezda ovdašnje glazbe, Zorana Predina i Matije Dedića.Čuveni pjevač i pijanistički virtuoz, dva veličanstvena glazbenika i umjetnika, pokazali su da nedvojbeno pripadaju najvećim regionalnim izvođačima. Dupkom puna dvorana koja oduševljeno upija dojmljivo glazbeno istraživanje nostalgije i sjete; briljantno Predinovo baratanje kompleksnim emotivnim sadržajem pjesama; Dedićevo neusporedivo, zapanjujuće sviranje; suptilna, ali iznimno efektna podrška pratećih glazbenika (producenta obaju albuma Danila Ženka na sintesajzeru te triju pratećih pjevačica) te upečatljivi, melankolični vizuali Roka Predina projicirani na platno na pozornici – sve to je doprinijelo iznimnom dojmu ovog izuzetnog koncerta.

Predin i Dedić po prvi su puta u sklopu istoga nastupa izvodili pjesme s dvaju albuma ‘Tragovi u sjeti’, na kojima su interpretirali neke od najpoznatijih i najdirljivijih pjesama s ovih prostora koje na razne načine obrađuju teme sjete, nostalgije i melankolije. ‘Odlazak’, ‘Potraži me u predgrađu’, ‘Jesen u meni’, ‘Šta će mi život’, ‘Galeb i ja’, ‘Zažmuri’, ‘Magla’ i ‘Tvoje nježne godine’ samo su neke od nezaboravnih pjesama koje su jučer zaživjele u njihovim fascinantnim izvedbama.

Da i tako intimna glazba, kada je izvode najveći glazbenici, s lakoćom može ponijeti čitavu koncertnu dvoranu pokazalo se odmah na otvaranju koncerta i nije se prestalo potvrđivati do njegova kraja. Publika je oduševljeno reagirala na svaku sjajnu izvedbu, povremeno i zapjevavši s Predinom, koji ju je na to poticao u pravim trenucima. Dedić, nedavno nominiran za čak pet Porina, od pjesme do pjesme je zapanjivao svojom genijalnošću, bilo kao pažljiva, nevjerojatno profinjena pratnja, bilo kao solist koji je u svojim dionicama uspijevao na fantastičan način kombinirati suptilnost i instrumentalističku spektakularnost. Ravnopravan sugovornik takvoj svirci bio je neusporediv izvođački talent Zorana Predina koji je svojom glazbenom i pripovjedačkom karizmom držao čitavu dvoranu opčinjenom tijekom i između pojedinih izvedbi. Stoga nije čudilo da je ovaj koncert završio na jedini način na koji je i mogao – dvostrukim bisom i ovacijama dvorane.

C. R. / Filip Hofer (Story)

 


Zoran Predin i Matija Dedić: Gdje poljupci krote lava
Tagged: , , , , , , , ,