Matija svira Arsena najprodavaniji album 2016. godine

Album ‘Matija svira Arsena’ našeg ponajvećeg jazz glazbenika Matije Dedića najprodavaniji je album u Hrvatskoj u 2016., godini, uključujući i inozemna izdanja.Riječ je o još jednom u nizu od fantastičnih trijumfa koje je postigao ovaj izuzetan album, u izdanju Croatia Recordsa, dobitnik čak pet Porina za 2015. godinu. Osim što je proglašen albumom godine, dobio je još i nagrade za najbolju izvedbu jazz glazbe (‘Ni ti ni ja’), najbolji aranžman (‘Kuća pored mora’), najbolji instrumentalni album te najbolju instrumentalnu izvedbu izvan klasične i jazz glazbe (Matija feat. Miroslav Tadić za skladbu ‘Ne plači’).

Ovime je na komercijalnoj razini potvrđeno ono što je već duže vrijeme poznato ne samo ljubiteljima jazza i instrumentalne glazbe, nego i najširoj publici: da je s ‘Matija svira
Arsena’ Matija Dedić proizveo kultni album koji nesumnjivo pripada kanonu naše glazbe.

Osmišljen kao dirljiva glazbena posveta njegovu preminulom ocu, neponovljivom Arsenu Dediću, ‘Matija svira Arsena’ donio je 12 dojmljivih izvedbi na kojima su se na uistinu rijedak način stopili izuzetan emocionalni sadržaj i izvanserijsko glazbeno umijeće. To njegovo svojstvo nije moglo promaći ni struci ni javnosti, a činjenica da je intimni instrumentalni album zauzeo prvo mjesto prodaje, prestižući usput i izdanja poput posljednjeg albuma Davida Bowieja, samo potvrđuje o kakvom je izdanju riječ.

Dojmljivost Matijinih interpretacija očevih skladbi zabilježena je i uživo, na sada već čuvenom koncertu u Zagrebačkom kazalištu mladih, dostupnom na DVD-u ‘Matija svira Arsena – live in ZKM’, dok je studijski izvornik ove godine objavljen i kao luksuzno LP izdanje, primjereno iznimnoj glazbi koja se na njemu nalazi. I studijska i koncertna verzija donose ovog izuzetnog glazbenika na vrhuncu svoje glazbene izražajnosti. Uzevši to u obzir, teško da čudi da ni vrhunski komercijalni uspjeh nije izostao.

C. R.


Matija svira Arsena

Matija i Arsen Dedić
Jazz na Vrhu: Matija svira Arsena
Tagged: , , , , , , , ,