Jazz na Vrhu: Matija svira Arsena

Koncert Matije Dedića, ovogodišnjeg rezidencijalnog gosta u okviru programa Jazz na Vrhu u Zbirci Richter, održat će se u petak, 18. rujna u 20 sati.Matija i Arsen DedićMatija Dedić koncert posvećuje svome nedavno preminulom ocu, a istog naziva, ‘Matija svira Arsena’, bit će i njegov novi diskografski rad koji izlazi u listopadu. Moći ćete poslušati najveće hitove Arsena Dedića kao i dijelove njegova iz opusa filmske glazbe.

Matija Dedić rođen je u Zagrebu. Jazz akademiju u Grazu upisao je 1991. godine, a diplomirao 1997. u klasi profesora Haralda Neuwirtha. Privatne sate imao je kod J. Taylora u Kölnu, te kod Hala Galpera, Billa Dobinsa i Barryja Harrisa. Povratkom u Zagreb 1997. Godine, počinje aktivno nastupati, a njegova glazba postiže veliki ugled u Hrvatskoj i inozemstvu. U godinama koje su uslijedile svira s vlastitim sastavom pod nazivom «Boliers Quartet», s kojim prati glazbenike kao što su Benny Golson, Kenny Burrell, Roy Haynes, José Feliciano i sastav All Stars Band.

Koncerte je održao, između ostaloga, u Italiji, Njemačkoj, Slovačkoj, Engleskoj, Brazilu, Belgiji, Turskoj, Španjolskoj, Austriji, Sloveniji, Srbiji, Makedoniji, Francuskoj, Danskoj, Švedskoj, Švicarskoj, Mađarskoj, Grčkoj i SAD-u, s uglednim glazbenicima kao što su Alvin Queen, Martin Drew, Ron Ringwood, Boško Petrović, Marc Murphy Band, Patrizia Conte, David Gazarov, Gianni Basso, Miles Griffith, Onder Fokan, J. L. Rassinfosse, Anca Parghel, Tomi Emanuel, Lenny White, Kendrick Scott, Jim Madison, Jeff Ballard, Vicente Archer, Buster Wiliams, Larry Grenadier, N. H. O. Pedersen, Ron Mcclure, Tamara Obrovac, Marek Patrman, Salvatore Maiore, Antonio Sanchez, Scott Colley, Gene Jackson, itd.

Matija DedićMatija Dedić piše glazbu za televiziju i kazalište, te povremeno nastupa s poznatim hrvatskim pop glazbenicima. Od Hrvatskog društva skladatelja dobio je nagradu za album pod nazivom ‘Octopussy’ u kategoriji najboljeg mladog hrvatskog skladatelja i autora u posljednjih 10 godina. U srpnju 2002. godine nastupio je na Montreux Jazz festivalu u Francuskoj kao jedan od 11 finalista odabranih među više od 400 pijanista iz cijelog svijeta.

Projekt ‘Jazz na Vrhu’ posebno je osmišljen za prostor Zbirke Richter i dio je programa u kojem se povezuje glazbena i izložbena djelatnost. Program je prvi put održan u lipnju 2013, ove jeseni nastavljamo uspješnu sezonu jazz koncerata u parku skulptura Zbirke Richter.

Od 19 sati možete pogledati stalni postav umjetničkih radova Vjenceslava Richtera i potom u Parku skulptura Zbirke Richter poslušati koncert Matije Dedića pod nebom. Ulaz na koncert je besplatan.

Autorica glazbene koncepcije Jazz na Vrhu za 2015. godinu je Nikolina Putica.

MSU


Matija Dedić i Marijan Slakić
Opsesija: Matija Dedić i Contessa Dora
Tagged: , , , , , , , , ,