Opsesija: Matija Dedić i Contessa Dora

Marijan Slakić, profesor glazbe iz Našica, na izložbi u Zagrebu, u prostoru Hrvatske paneuropske unije (HPEU), pokazao je i svoju drugu umjetničku strast.Matija Dedić i Marijan SlakićPod nazivom ‘Matijin san’ postavio je izložbu kolaža, za koje su ga nadahnula dva glazbenika – ovovremeni Matija Dedić i legendarna Dora Pejačević. Našička Contessa Dora zapravo je zaslužna što su se, na tamošnjim glazbenim susretima, Marijan i Matija upoznali prije nekoliko godina i gdje se dogodio njihov umjetnički ‘klik’. Promišljanje o glazbi, Dori i Matiji s vremenom je rezultiralo nastankom brojnih kolaža i, konačno, ovom izložbom, koju su otvorili prof. Nevenka Nekić (autorica teksta prigodnog kataloga) i prof. dr. sc. Pavo Barišić, predsjednik HPEU.

Živjeti u Našicama i baviti se glazbom, poput Marijana Slakića, znači i neprestano živjeti s groficom Dorom i njezinim skladbama. Štoviše, Slakić je prije 29 godina bio prvi profesor glazbe u Osnovnoj glazbenoj školi kontese Dore Pejačević, a još od mladih dana, kao autodidakt, razvijao je ljubav za likovnu umjetnost, što je sjajno spajao pa tako i ovom prigodom.

Marijan Slakić-izložbaU njegovim kolažima, od minijatura do većih formata, prevladava glazbeno-likovna opsesija čiji su glavni likovi Matija Dedić i Dora Pejačević, što nimalo nije slučajno. Matija se, prema vlastitom priznanju, s grofičinom glazbom upoznao još kao desetogodišnjak, zahvaljujući svojoj profesorici Blaženki Zorić. Njoj je i posvetio album ‘Contessa’ na kojem je skladbe Dore Pejačević odsvirao u jazz maniri. Kad god ima priliku, na koncertima u Hrvatskoj i inozemstvu, nastoji odsvirati nešto iz njezina opusa, što je učinio i na izložbi, zahvalivši se Marijanu Slakiću što mu je odao priznanje na ovakav način.

Izložba se može pogledati do 1. ožujka  (ponedjeljak – petak od 9 do 13 sati) u Jurišićevoj 1/a, a nadamo se kako neće sve ostati na tome. Ovu umjetničku interpretaciju zaista zaslužuje vidjeti publika i u drugim gradovima i u nekim drugim prostorima…

Mustafa Topčagić
Foto: Renato Hrkać

Pročitajte još: Marijan Slakić: Matijin san

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,